Tražimo bolju kontrolu postupaka javne nabave

    Hrvatski sabor raspravljao je o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2005. U ime Kluba SDP-a o Izvješću je govorio Josip Leko. Izvješće za 2005. g. ocijenio je boljim od onih prethodnih. Broj žalbi je smanjen. Žalbe se najviše vežu uz sektore energetike, prometa i komunalne djelatnosti, te takve slučajeve možemo povezati s državnim poduzećima tj. politikom i političkim moćnicima. Četiri petine žalbi je usvojeno, a jedna petina odbijena, što dovoljno govori o broju nezakonitosti.

     

    Podsjetio je da je 1. listopada 2005. g. Vlada predložila, a saborska većina usvojila izmjenu Zakona o javnoj nabavi, kojim je uvedena tzv. pregovaračka nabava, promjenama članka 12. i 13. Zakona, koji su otvorili mogućnost manipulacijama. A upravo je Zakon o javnoj nabavi najjači alat za borbu protiv korupcije. Naveo je dva primjera javnih nabava koje su moguće zbog navedenih članaka Zakona: Hrvatske željeznice su nabavile opremu za 498 milijuna kuna, dogovorile posao zbog žurbe neposrednom pogodbom, a kasnije je utvrđeno da se poslovi moraju izvršiti u roku od 42 mjeseca, iz čega se vidi nelogičnost razloga pogodbe! Autoceste Zagreb-Rijeka nabavile su elektroopremu za tunel Veliki Gložac pogodbom za 42 milijuna kuna. Naša tvrtka ponudila je 40 milijuna kuna, strana tvrtka 30 milijuna. Nakon što je izabrana naša tvrtka, te uložena žalba, natječaj je poništen, a posao je naknadno sklopljen s istom tom našom tvrtkom za 42 milijuna kuna.

    Ustvrdio je da je vrijednost žalbi pred Državnom komisijom za javne nabave oko šest milijardi kuna. Ako je četiri petine žalbi osnovano, možemo reći da se radi o pet milijardi kuna u nezakonitim nabavama. Čak 65 posto žalbi je uloženo zbog nekorištenja najniže cijene, pa se vidi kako se nerazumno troši novac poreznih obveznika.

    Izvješće je ocijenio poticajnim. Iako praktično nema nikakvu vrijednost, Klub SDP-a ipak će ga podržati. Pozvao je Sabor da zbog svega navedenog i svoje uloge kontrolora trošenja proračunskog novca ukine sporne članke 12. i 13. Zakona, a Vladu da predloži drugačija rješenja u Zakonu.