Tražimo implementaciju smjernica održivog razvitka Hrvatske

Eko forum SDP-a danas je u Zadru održao okrugli stol iz ciklusa okruglih stolova ”Perspektive održivog razvoja Jadrana?” na temu
”Postoji li u Hrvatskoj strategija razvoja eko-poljoprivrede i eko-turizma?” na kojem su sudjelovali Ingrid Antičević Marinović, Ivica Pančić, Ljubo Jurčić, Neven Mimica i Mirela Holy. Sudionici i sudionice okruglog stola naglasili su opredjeljenje SDP-a za održivi razvoj Hrvatske koji podrazumijeva gospodarski rast, poštivanje socijalnih prava stanovništva te zaštitu okoliša i očuvanje prirodnih resursa.

Iako na deklarativnoj razini postoji politički konsenzus o implementaciji politike održivog razvoja, činjenica je kako se to opredjeljenje, posebice u hrvatskoj poljoprivrednoj i turističkoj praksi, ne provodi u stvarnosti. Zbog toga se Hrvatska nalazi na samom začelju država s opredjeljenjem za ekološku poljoprivredu i eko-turizam, a Hrvatsku su već odavno u razvoju ovih gospodarskih grana pretekle zemlje bivše Jugoslavije, posebice Srbija i Slovenija. Nimalo ne ohrabruje činjenica da je mali napredak u razvoju ovih privrednih grana u posljednjih par godina ostvaren zahvaljujući naporima nekoliko nevladinih udruga, a ne zahvaljujući pozitivnom i proaktivnom državnom okviru koji je nužnost ukoliko se želi dosljedno implementirati smjernice održivog razvoja. Sudionici/e skupa naglasili/e su kako Hrvatska ima mnoge komparativne prednosti za razvoj ovih privrednih grana (relativno dobro očuvan okološ, kvalitetu tla, zraka i vode, autohtone poljoprivredne kulture te intelektualne potencijale stručnjaka) pa je velika šteta ne razvijati ove potencijale, posebice u jadranskom području. S obzirom na to da je područje Jadrana izuzetno vrijedan resurs koji je izložen sve većim pritiscima, nužno je pokrenuti procese kojima će se osigurati održivi gospodarski razvoj tog područja.

Na skupu je istaknuta i velika važnost edukacije u razvoju ovih privrednih grana. U tom je smislu ovaj okrugli stol Eko foruma SDP-a pokušaj promocije i edukacije stanovništva o mnogostrukoj koristi održivih gospodarskih grana. Ekološka poljoprivreda je takav oblik gospodarskog djelovanja koji teži etički prihvatljivoj, ekološki čistoj, socijalno pravednoj, i gospodarski isplativoj poljoprivrednoj proizvodnji. Eko-turizam je oblik turizma u kojem pojedinci i skupine svojim održivim gospodarskim djelovanjem pokušavaju smanjiti negativne efekte na okoliš kakve stvara takozvani masovni turizam.

Sudionici/e okruglog stola podsjetili/e su i da Hrvatska još uvijek, usprkos najavama Sanadareve Vlade, nije donijela Strategiju razvoja ekološke poljoprivrede. Eko-turizam tek se usput spominje u Nacionalnoj strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2010. godine. Također, usprkos obvezama preuzetima na Samitu o održivom razvoju koji je 2002. godine održan u Johanesburgu, Republika Hrvatska još uvijek nije donijela Strategiju održivog razvoja države.