Tražimo od Vlade da hitno poduzme mjere za smanjenje duga u zdravstvu

Siniša Varga, saborski zastupnik SDP-a i Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a danas su održali konferenciju za medije u Saboru o alarmantnom stanju u hrvatskom zdravstvu te su upozorili na rast duga nezabilježenih razmjera.
Bivši SDP-ov ministar zdravlja i trenutni saborski zastupnik Siniša Varga podsjetio je da je Vlada SDP-a uspjela provedbom Zakona o sanacijama javnih ustanova te izlaskom iz riznice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smanjiti dug. “Kada je SDP preuzeo vlast dugovi su bili 7,4 milijarde kuna, a od toga 5,4 milijardi kuna dospjelih obveza. Već krajem 2014. obveze su smanjene na 2,8 milijardi kuna, a krajem 2015. kada SDP napušta vlast iznosile su 2,5 milijardi kuna. Sve ono što smo napravili od 2012. kao što je smanjenje duga, prepolovljene liste čekanja, povećanje dostupnosti usluge građanima, smanjenje duga dobavljačima, smanjenje cijena potrošnog i medicinskog materijala i smanjenje rokova plaćanja, vlast Mosta i HDZ-a je uništila i vratila nas na razinu duga koji je bio početkom 2011.,“ upozorio je Varga.
Rekao je kako je rezultat nove Vlade HDZ-a i Mosta ukupan dug u hrvatskom zdravstvu od 8,8 milijardi kuna, a na to je direktan utjecaj imalo ukidanje SDP- ova Zakona o sanaciji javnih ustanova i usvajanje novog Zakona o dopuni zakona o sanaciji javnih ustanova koji je obustavio sanaciju bolnica. SDP je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti spomenutog zakona jer kao što se pokazalo u samo godinu dana dospjeli dug se udvostručio.
Peđa Grbin potpredsjednik SDP-a ukazao je na zanimljivost da je ministru Kujundžiću dopušteno da uz posao ministra obavlja i poslove na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Farmaceutsko biokemijskom fakultetu u Zagrebu te u KBC Dubrava, a na stranicama privatne klinike obitelji ministra on sam se reklamira kao liječnik koji pruža zdravstvene usluge u istoj klinici te s obzirom na to da ima tri dopuštene djelatnosti pitanje je kako on uopće stigne obavljati poslove ministra.
Situacija u zdravstvu je izuzetno opasna jer se spekulira o poskupljenju zdravstvenog osiguranja, a pitanje je kako će građani kojima plaće prošle godine nisu rasle podnijeti taj udar na kućni budžet.
Grbin je također poručio kako SDP traži od ministra Kujundžića te Vlade RH da hitno poduzmu mjere kojima bi se dug smanjio, te da se održi sjednica Odbora za zdravstvo na koju će doći ministar Kujundžić i prezentirati mjere koje misli poduzeti za sprječavanje porasta duga u zdravstvu. „Ako predsjednik Odbora za zdravstvo ne sazove sjednicu, kao oporba ćemo osigurati da se u Hrvatskom saboru raspravlja o ovom pitanju pred hrvatskom javnošću jer tu se ne radi samo o udaru na proračun, već i o mogućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava da se građanima osigura dostupna i cjenovno prihvatljiva zdravstvena usluga,“ rekao je Grbin.
Siniša Varga još jednom je upozorio da u trenutni dug od 7,7 milijardi kuna ulazi dug KBC-a, općih bolnica i HZZO-a, ali da tu ne spadaju ljekarne i domovi zdravlja jer tada ukupan dug iznosi 8,8 milijardi kuna. „ To će uništiti hrvatski zdravstveni sustav kakav poznajemo te sadašnja situacija iziskuje veću i alarmantniju reakciju premijera i ministra,“ zaključio je Varga.