Tribina SDP-a i Stranke umirovljenika “Dostojanstveno u mirovinu”: “Cilj nam je socijalno održiv mirovinski sustav”

  Na tribini ”Dostojanstveno u mirovinu” SDP i Stranka umirovljenika u nedjelju su u Orahovici  predstavili SDP-ov “Plan za povećanje mirovina”, a predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je kako je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.

  [SDP ŽELI POVEĆATI MIROVINE]Dok Vlada umirovljenike vidi samo kao trošak i traži način kako smanjiti izdvajanja za…

  Objavljuje SDP HrvatskeSubota, 10. studenoga 2018.

   

  Na tribini su gostovali i politički tajnik SDP-a Davorko Vidović te predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

  SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava. Za ostvarivanje tog cilja važno je realno planirati mirovinske izdatke minimalno na razini prosječnih izdataka u EU što je za 1% više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj.
  Time bi se omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300,00 kuna, što bi za veliki broj od 500 000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva, značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti, istaknuto je na tribini. 
  SDP-ovim mjerama osigurava se da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75% svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu osigura minimalna socijalna sigurnost
   
  Kako bi mirovine dodatno rasle, SDP će uvesti dodatno treće usklađenje u jednoj godini i to s polovicom stope rasta BDP-a. U slučaju negativnog rasta, mirovine se ne bi smanjivale
  Vlada Republike Hrvatske nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu. Upravo na pitanju mirovina pokazuje se Vladino neprepoznavanje problema ljudi u ovoj zemlji. Vladini prijedlozi potpuno su neprihvatljivi jer nude duži rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu, poručeno je na tribini. 
  Bernardić – istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za usvajanje djece i udomiteljstvo 
  Predsjednik Bernardić se u Orahovici osvrnuo i na povlačenje iz procedure Zakona o udomiteljstvu ističući da će SDP uvijek biti protiv diskriminacije. Naglasio je da djeca trebaju biti na prvome mjestu, a istospolni parovi imati tretman ravnopravnih članova društva, po svim pitanjima, pa tako i kad je riječ o udomljavanju i posvojenju. 
  U zadnjih 15 godina, najmanje djece ikad usvojeno je ove godine. Istospolni parovi po ničemu ne smiju biti diskriminirani i oni moraju također dobiti mogućnost za usvajanje djece, to je naš stav. Napravit ćemo sve da u Hrvatskoj nitko ne bude diskriminiran, ni po vjeri, naciji, boji kože, rodu ili spolu, zaključio je Bernardić.