U ozbiljnoj smo ekonomskoj situaciji za koju Sanaderova Vlada nema rješenja

Eksplozija vanjskog duga – na to upozorava Hrvatska narodna banka i to upozorenje moramo shvatiti vrlo ozbiljno. Udio vanjskog duga u bruto domaćem proiuzvodu od 84,7%, što je gotovo deset posto više nego na kraju 2003. godine, iznad je granice koja se u europskim zemljama smatra kritičnom (80%).

U kako ozbiljnoj situaciji se Hrvatska nalazi govori i nedostatak sustavnih razvojnih projekata i nepostojanje razvojne strategije Hrvatske. «Mi u SDP-u, ali i u koalicijskoj Vladi inzistirali smo na stavu da se dugom upravlja u cilju razvoja zemlje. No, rastu li dug i deficit zbog preživljavanja, a ne razvoja, onda je bez sumnje situacija vrlo ozbiljna. Upravo se to događa danas u Hrvatskoj», kazao je danas predsjednik SDP-a Ivica Račan.

Najnovija izvješća pokazuju da unutarnji dug vrtoglavo raste. Podsjetimo: unutarnji dug središnje države za mandata koalicijske vlade od 2000. do 2003. godine povećao se za 15 milijardi kuna, a u prvih 18 mjeseci ove vlade za 20 milijardi kuna, dosegavši 55 milijardi kuna (podaci iz siječnja).

Štoviše – pokazatelji su na strani bivše vlade i kad je riječ o gospodarskom razvitku, iako je «praksa sadašnje Vlade svoju nemoć pravdati nasljeđenim problemima», upozorava predsjednik Račan. Tako je ponavljala i tezu da je gospodarski rast bio na silaznoj putanji kad je nastupila Sanaderova vlada.

Međutim, najnoviji korigirani podaci pokazuju da je prethodna Vlada u razvojnom pogledu bila itekako uspješna. I to je bio kontinuitet gospodarskog uzleta od nasljeđene negativne stope rasta 1999. godine. Po tim podacima stopa rasta 2002. godine bila je 5,6%, 2003. godine – zadnje godine mandata prethodne Vlade bila je 5,3%. To je bila dobra razvojna situacija i razvojna perspektiva koja se nudila Hrvatskoj. Ta stopa rasta naglo pada 2004. godine na 3,8%. »Sve to govori da imamo ozbiljne probleme i s takvom situacijom se moramo zabrinuti i vidjeti što je činiti», zaključuje predsjednik.