Ujedinjena oporba traži osnivanje istražnog povjerenstva za INA-u

  Peđa Grbin predstavio je u srijedu prijedlog ujedinjene oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje učinkovitosti funkcioniranja sustava gospodarenja energentima nafte i plina koji se proizvode na teritoriju Hrvatske te nadzora, mogućih nepravilnosti, nezakonitih radnji i korupcije. Poručio je da ne žele istraživati Damira Škugora, osumnjičenog u aferi INA, ali žele vidjeti kako su funkcionirale brojne druge stvari vezane uz INA-u.

  Afera INA je tu i dok se svi njeni dijelovi ne raščiste, neće otići, rekao je Grbin na početku saborske rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva, koja je počela u 19 sati. Kaže kako sve što je izašlo u javnost nakon spektakularnog Škugorova uhićenja, opravdano ukazuje kako se moraju postaviti pitanje: Je li to sve, je li to kraj?

  Grbin poručuje kako je oporbi jasno da istražnim povjerenstvom ne smije ulaziti u domenu rada pravosudnih tijela, ali žele da se kroz povjerenstvo, odnosno pred njim odgovori na niz pitanja.

  Među njima su, navodi, pitanja je li upravljački model INA-e adekvatan za osiguranje hrvatskih energetskih interesa, koje su pretpostavke za odabir neovisnog, stručnog kadra na rukovodećim pozicijama, u kojem opsegu je premijer utjecao na donošenje štetnih odluka, konkretno u rafineriji Sisak, koje institucije su znale za kriminal, ali nisu reagirale.

  Sandra Benčić vladajućima poručuje da su već 30 godina s desnom rukom na srcu, dok drugom trpaju u razne torbe, na privatne račune, pa i na račun umirovljenika čiji su se sinovi zaigrali. Vi ste i domovinu i INA-u izručili onima koji su dali najbolju cijenu, Viktoru Orbanu i njegovu režimu, a domovinu ste rascjepkali na druge trgovce i kupce, rekla je zastupnica.

  Osnivanje tog povjerenstva zatražila je ujedinjena oporba s ciljem da se utvrde eventualne nezakonitosti, opstrukcije, pogodovanja i politički pritisci na sustav gospodarenja energentima nafte i plina proizvedenim u Hrvatskoj, uključujući i nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.

  Istragom bi se obuhvatila Vlada i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima, poput HERA-e, JANAF-a, HEP-a, Plinacroa, LNG-ja Hrvatska, MOL-a i drugih.