Varga: Kvalitetna zdravstvena skrb mora biti dostupna svima!

Siniša Varga i Silvano Hrelja danas su u Puli na Narodnom trgu predstavili program zdravstva Narodne koalcije za parlamentarne izbore.

“Zdravstvo i zdravlje je bitno za sve građane. Sve što smo radili u našem mandatu bilo je fokusirano prema pacijentima i misiji da sustav zdravstva bude na usluzi svih pacijenata i njihovih potreba,” naglasio je Siniša Varga, saborski zastupnik SDP-a.

“Sve što smo napravili po pitanju skraćivanja lista čekanja, uvođenja reda u zdravstveni sustav, smanjivanje dugova te uvođenje posebnih programa poput Programa 72 sata, sve su to bili potezi koji su prije svega liječnicima i medicinskim sestrama, kao i svom ostalom medicinskom osoblju pomogli da rade na spašavanju života. ” – Siniša Varga

“Sve to sam radio kao ministar liječnik, u skladu sa svojim dugogodišnjim iskustvom. Sada na žalost, ali i na sreću imam novo iskustvo kao pacijent i kao budući ministar pacijent sada mogu puno više raditi na potrebama samih pacijenata,” poručio je Varga.

“Nastavit ćemo sve ono što smo radili i ranije, ali imamo i novih projekata koji se tiču kako da pacijenti što brže i efikasnije dolaze do zdravstvene usluge.
Naš način upravljanja ne iziskuje dodatne namete pacijentima. Nema potrebe za povećavanjem participacije i za povećavanjem cijene dopunskog osiguranja, nema novih nameta u sustavu zdravstva za pacijente.” – Siniša Varga

“Posljednjih 6 mjeseci ove eksperimentalne vlade, vidimo da je to bila suštinska suprotnost onome što smo ranije radili i što planiramo raditi kao Narodna koalicija u sustavu zdravstva. Ministar Nakić i njegovi suradnici radili su ovih mjeseci samo na štetu pacijenata. Pacijentima se pokušalo nametnuti povećanje cijena dopunskog osiguranja, cijena i troškovi za participaciju. Privatni osiguravatelji su samo čekali taj trenutak da povećaju cijene svojih premija, na štetu građana povećavati profite, to smatram da je apsolutno nepotrebno,” posebno je naglasio Siniša Varga.

“Mi smo za 300 milijuna kuna smanjili dugove u zdravstvu, ministar Nakić je to sve udvostručio u samo 6 mjeseci vladavine iz čega se jasno vidi da nema iskustva, da nema znanja i nema volje pravilno upravljati sustavom da bude u usluzi pacijentima. Umirovljenici su velika populacija, oni imaju svoje specifične potrebe i posebni projekti biti će kreirani posebno za njih,” rekao je.

“Također imamo posebne programe kreirane za djecu, posebno s okosnicom izgradnje nove bolnice za dječje bolesti u Zagrebu, ali isto tako i povećavanjem kvalitete zdravstvene skrbi za djecu u svim regijama.Centralizacija zdravstva ne samo da nije potrebna, nego je i štetna. Svaka regija u Hrvatskoj mora imati jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Nakon 11. rujna ispravit ćemo svu učinjenu nepravdu i vratiti kontinuitet politike zdravlja za sve,” zaključio je Varga.

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika poručio je kako je posebno sretan što predstavljanje programa Narodne koalicije započinje na Narodnom trgu u Puli.

“Izuzetno se ponosim godinama suradnje sa Sinišom, on je prvi osjetio mogući problem da će privatni osiguravatelji uzeti sve mlade i zdrave i ponuditi im bolju cijenu zaštite, a da će nastati rizik povećanja cijene za starije, siromašne i bolesne. Mi tada s umirovljeničkim udrugama sjeli s Vargom, razgovarali o ideji jedinstvene cijene police zdravstvenog osiguranja od 70 kuna, što je i prema pravilima EU. Pretrpjeli smo dosta kritika, s obzirom na to da je do tada bila različita cijena za različite društvene skupine. Siniša Varga je prvi izračunao da je ova današnja cijena, koja je nažalost bila ugrožena, može izdržati sljedećih 5 godina,” podsjetio je Hrelja.

Istaknuo je kako je taj sustav dobro funkcionirao, financijski i socijalno. “Nažalost nesreća je došla s gospodinomNakićem, jer on je istog trenutka kada je najavio povećanje cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja, direktno pogodovao privatnim osiguravateljima. Tada su oni izašli s jeftinijom cijenom, ali prešutjeli važnu stvar – samo za mlađe od 65 godina,” rekao je Hrelja.

“Pokrenuli smo tada peticiju, diljem Hrvatske i neumorno smo objašnjavali da nije u interesu povećavati te cijene. Taj novac se ne može koristiti za dugove u zdravstvu. Mi smo tada bili borci, borci za građane i borci smo ostali do zadnjeg dana rada Sabora, kada se nakon opoziva premijera Oreškovića, ponovno pokušalo progurati povećanje police. Napustili smo sabornicu i do toga nije došlo, to je naša obaveza i tako ćemo nastaviti i u sljedećem mandatu,” zaključio je Hrelja.