Varga: Počistili smo HDZ-ov nered i uvodimo reda u Hrvatski zdravstveni sustav

„Solidarnost i jednakost temeljne su vrijednosti našeg društva i one se ne smiju mijenjati. Naš zdravstveni sustav mora biti dostupan svima bez obzira na imovinsko stanje pojedinca“, poručio je na tribini u Varaždinu ministar zdravlja Siniša Varga.

Danas je u organizaciji SDP-a održana javna tribina u Varaždinu na kojoj je Siniša Varga, ministar zdravlja prezentirao građanima mjere koje se uvode u zdravstveni sustav i rezultate reformi. Ministar je naglasio da je usprkos teškoj gospodarskoj situaciji u posljednje tri godine provedena racionalizacija domova zdravlja i bolničkih centara bez smanjenja prava pacijenata.

Varga je izjavio: „sredili smo dugove u zdravstvenom sustavu koje je ostavio HDZ, preko 7 milijardi kuna duga je sanirano. Poručujem da nema povratka na staro, radimo sve da osiguramo kvalitetan zdravstveni sustav dostupan svim građanima. To je naš cilj!“

Ministar je okupljenima prezentirao učinke „Programa plus“ i „Programa 72 sata“.  Programom plus obrađeno više od 80.000 pacijenata s lista čekanja koje već godinama predstavljaju jedan od najvećih problema hrvatskog zdravstva. Programom 72 sata jamči se početak liječenja u roku od 72 sata od dana dijagnoze. Ovaj program do kraja 2015. godine pokrenut će se u svim hrvatskim bolnicama i bolničkim centrima, a trenutno pomoć pacijenti mogu potražiti u KBC Sestre milosrdnice

„Češki i Slovački modeli na kojima HDZ planira reformu zdravstva su loši. Zdravstvo se ne smije privatizirati i nema razgovora o obveznom osiguranju koje će pokrivati samo hitne slučajeve i osnovne zdravstvene usluge, a iznad toga koliko tko može. SDP to neće dopustiti jer smatramo da zdravlje nema cijenu“, naglasio je ministar Varga.

U razgovoru s građanima ministar se osvrnuo na pripremu novih projekata za izgradnju bolnica u Osijeku, Dubrovniku, Rijeci i ostalim gradovima u Hrvatskoj, a u tijeku su projekti na energetskoj učinkovitosti bolničkih zgrada. Kliničkim ispitivanjima u javnim bolnicama, EU fondovima, zdravstvenim turizmom u javnim i privatnim bolnicama osigurat će se sredstva za ostvarenje tih projekata.

Ministar je upozorio na važnost podizanja svijesti o smanjenju unosa soli u organizam i na poražavajuće podatke o konzumaciji cigareta koje Hrvatsku svrstavaju u sam europski vrh i najavio promijene u izgledu pakiranja cigareta i aktivniju borbu protiv pušenja. Varga je napomenuo na važnost odaziva na besplatne preventivne preglede jer se mnoge maligne bolesti mogu izliječiti ako se otkriju na vrijeme.

„Uveli smo sustav upravljanja kvalitetom, sve u službi pacijenata koji trebaju imati kvalitetnu skrb. Hrvatska se može ponositi svojom transplantacijskoj medicinom koja je u svjetskom i europskom vrhu i to moramo očuvati“, naglasio je Varga na tribini.

Ako se slažete da nikada ne smijemo dovesti u pitanje pravo svih građana na jednaku i kvalitetnu zdravstvenu skrb i da moramo zajedno ustati protiv svih pokušaja rasprodaje našeg zdravstvenog sustava, potpišite peticiju na linku: http://pokret.sdp.hr/.