Varga: Svi građani moraju imati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi, posebno najosjetljivije skupine bolesnika

Kvalitetna i svima dostupna zdravstvena usluga jedan je od prioriteta koalicijske Vlade predvođene SDP-om. Cilj je da svi pacijenti dobiju zdravstvene usluge što bliže svojim domovima i to besplatno, bez povećanja participacije ili drugih troškova. Tako će i služba za produženo liječenje i palijativnu skrb varaždinske bolnice, koja se nalazi u Novom Marofu, povećati kapacitet za 72 bolesničke postelje namijenjene palijativnim bolesnicima.

„Nakon što smo riješili problem onkologije dječje bolnice u Klaićevoj, usmjerili smo se na osobe poodmakle životne dobi”, istaknuo je SDP-ov ministar zdravlja Siniša Varga tijekom današnjeg obilaska novomarofskog palijativnog centra te čestitao upravi bolnice i Varaždinskoj županiji što su među prvima uspješno iskoristile sredstva iz EU fondova namijenjena ranjivim skupinama.

Orijentirani smo na posebno osjetljive i posebno ranjive skupine bolesnika. Centar za palijativnu skrb u Novom Marofu je vodeći takav centar i drago nam je da će se u pogledu prostora i opreme osuvremeniti, kako bi djelatnici i pacijenti boravili u što boljim uvjetima.

Riječ je o investiciji teškoj 43,6 milijuna kuna od čega se novcem iz EU fonda za regionalni razvoj financirati 85 posto, a preostalih 15 posto platit će Ministarstvo zdravlja.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec rekao je da će centar izgradnjom novog prostora dobiti 72 nova kreveta, a i stari dijelovi bolnice će se osuvremeniti i dodao kako je bolnica nabavila razna pomagala za palijativne bolesnike u vrijednosti od 300 tisuća kuna, koja daje na korištenje palijativnim bolesnicima koji nisu smješteni u bolnici, već se nalaze na kućnoj njezi.

Novi objekt od gotovo tri tisuće četvornih metara funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti.  Građevinski radovi trajat će oko osam mjeseci, a u lipnju kreće natječaj za odabir izvođača.

Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi. Bolnica ima multispecijalističkim tim za dijagnoze u palijativnoj skrbi te posebno educirane liječnike i drugo zdravstveno osoblje. Odlično surađuje s patronažnom službom i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, centrima za socijalnu skrb te udrugom za palijativnu pomoć  „Srce“ koja ima preko 30 članova, a u edukaciji trenutno sudjeluje još 30 volonterima, a ima i organiziranu posudionicu pomagala s krevetima, madracima, antidekubitalnim madracima, hodalicama, kolicima i drugom opremom.

Specijalističku palijativnu skrb u posljednjih godinu dana života zahtijeva najmanje 20 posto onkoloških i oko 5 posto neonkoloških pacijenata.

Na pitanje novinara što je se projektom proširivanja ljekarničkih usluga, ministar Varga rekao je da se o tome već dulje vrijeme razgovara s Hrvatskom ljekarničkom komorom. To bi značilo veću dostupnost zdravstvene zaštite na lokalnoj razini.

Ljekarnike se prečesto doživljava kao obične trgovce, dok su oni ustvari zdravstveni radnici koje treba uzdići na što višu razinu.

Istaknuo je da su zaposleni u ljekarnama visokoeducirani zdravstveni radnici i oni vrlo dobro znaju savjetuju pacijente i davati upute o korištenju lijeka. “Taj segment želimo što više prošiti i uključiti ljekarnike u proces liječenja pacijenata.  Razmatram mogućnost financiranja specijalizacije iz kliničke farmaceutike za naše farmaceute”, zaključio je Varga.