Varga: Tražimo potpuno odustajanje od namjere povećanja cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja

    “Forum mladih SDP-a je kroz akciju međugeneracijske solidarnosti u suradnji s Hrvatskom strankom umirovljenika prikupio oko 110 tisuća potpisa. To je hvalevrijedna akcija i građanstva i medija koji su objektivno izvještavali o tome, što je dovelo do toga da je ministar Nakić donio odluku o odgodi povećanja cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja. Međutim, odgoda je samo odgoda, mi zahtijevamo da se potpuno odustane od te namjere i zbog toga i dalje prikupljamo potpise”, poručio je saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo Siniša Varga.

    “SDP je i u predizborne vrijeme govorio da nema potrebe za povećanjem cijena dopunskog osiguranja. Smatramo da se sve neracionalnosti sustava mogu ispraviti internom reorganizacijom, a dužnost Vlade je da osigura da financijski teret sustava ne snose građani”, poručio je Varga.

    Naglasio je da je sve što je ministar Nakić do sada napravio koristilo samo privatnim osiguravateljima, a radilo štetu HZZO-u kao državnom osiguravatelju.

    Na pitanje o ostavci ravnateljice HZZO-a Tatjane Prenđe Trupec, Varga je rekao da je to veliki gubitak za hrvatski zdravstveni sustav jer je riječ o vrhunskom znalcu i zaljubljeniku u zdravstvo. “Hrvatski zdravstveni sustav se kroz njezin rad kontinuirano unaprjeđivao i prebrodili smo sve recesijske godine bez smanjivanja prava pacijenata i bez povećanja participacije. Njezin odlazak će se jako osjetiti u sustavu”, rekao je Varga.