Vidović: Hoće li premijer osuditi veličanje ratnih zločinaca u Srbiji i negiranje žrtve Vukovara?

  Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović uputio je danas zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću u kojem stoji:

  “Upravo ste predložili izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a u sklopu tih izmjena mijenjate i status 18. studenoga u blagdan: Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, iako je moj stav da bi bilo puno primjerenije da se radi o spomendanu koji bi bio neradni dan”, nadalje u zastupničkom pitanju Vidović navodi kako se istovremeno s tom premijerovom aktivnošću u Republici Srbiji odvija jedna posve druga aktivnost.

  “Naime, u petak 8. studenog 2019. u novosadskom kompleksu Vojske Srbije bit će otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću s obrazloženjem: Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenog 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija,” navodi Vidović te dodaje kako najoštrije osuđuje i smatra da se radi o potpuno neprimjerenom činu i gruboj provokaciji, a na neki način i o indirektnom priznanju agresije od strane Republike Srbije na Republiku Hrvatsku.

  “Ujedno, to što radi Republika Srbija s veličanjem ratnih zločinaca koji su razarali Hrvatsku vodi u ekstremizam i daljnje produbljivanje jaza između Republike Hrvatske i Republike Srbije te negiranje žrtve Vukovara i Hrvatske. Zanima me što Vi kao predsjednik hrvatske Vlade mislite poduzeti po tom pitanju?”

  Pored toga postavio je pitanje premijeru hoće li Republika Hrvatska pokazati svoju osudu toga čina makar simboličnim ulaganjem diplomatske note Republici Srbiji.
  “Razmišlja li Vlada RH o nekim konkretnijim potezima, npr. prijedlog predsjedništvu EPP-a na sjednici u Saboru o osudi tih poteza Republike Srbije, s obzirom da je upravo g. Vučić predsjednik Republike Srbije i vrhovni zapovjednik vojske Republike Srbije, a ujedno je, prema najavama, jedan od sudionika Kongresa EPP. Zar ne bi bilo primjereno da Vlada RH reagira najoštrijom osudom ovog blasfemičnog čina”, zapitao je u zastupničkom pitanju za premijera Andreja Plenkovića saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović.