Vlada zakida hrvatske poljoprivrednike

    SDP je povodom prijedloga novog proračuna Republike Hrvatske predstavio njegov utjecaj na sektor poljoprivrede. O problemima koji hrvatskim poljoprivrednicima predstoje, ako se proračun usvoji u ovom obliku, govorili su predsjednik SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu Dražen Kurečić, glavni tajnik stranke i član Savjeta za poljoprivredu Nikša Vukas te članovi Savjeta Ante Pezo i Tihomir Jaić.

    „Naša poljoprivreda propada, a ovakvim je prijedlogom Vlada prekrižila našu poljoprivredu i poljoprivrednike, pa možemo očekivati nastavak egzodusa sa sela. SDP u svom programu nudi osiguravanje dodatnih sredstava iz Nacionalnog programa, a sadašnjih 10 posto sredstava iz proračuna nije ni izbliza dovoljno za sprječavanje negativnih trendova. Zakon o poljoprivrednom zemljištu donesen je prošle godine, međutim nijedan natječaj za dodjelu državnog zemljišta u zakup ili koncesiju nije održan u zadnjih godinu i pol. SDP smatra da bi Hrvatska mogla primijeniti francuski model koji se pokazao vrlo uspješnim.“ – izjavio je Kurečić.

    „Naši su poljoprivrednici dobili manje nego što su trebali i nego što ministrica tvrdi. Nedostaje točno 560 milijuna kuna! Postoje dva Fonda unutar EU-a za poljoprivredu – za izravne i za ruralni razvoj. Za prvi ne pišete projekte i ti novci su potpora dohotku plaće, a tih 20 posto manje podupire konkurentnost na zajedničkom poljoprivrednom tržištu EU, gdje u drugim članicama poljoprivrednici dobiju 100 posto iz tog Fonda. Po iskoristivosti Fondova smo na posljednjem mjestu u EU, a ministarstvo poljoprivrede je neučinkoviti mastodont, gdje tehnička pomoć dobiva godišnje preko 200 milijuna kuna za administraciju te se i taj iznos računa u iskoristivost, umjesto da ga dobiju naši poljoprivrednici.“ – izjavio je Pezo.

    „HDZ-ova Vlada dokazuje da joj je seljak na zadnjem mjestu. Proračun za poljoprivredu zaostaje za 10 posto za ostalim ministarstvima. Javno pozivam ministricu da kaže koliko je prošle, a koliko ove godine ministarstvo dalo za poticaje iz Nacionalnog fonda – ne stoji priča da vlada brine o hrvatskom seljaku, već ga želi uništiti i uvoziti škart. Koliko seljak koji proizvodi mlijeko u Austriji dobije iz omotnice? 100 posto. Hrvatski – 80 posto. A tako je i u ratarstvu, svinjogojstvu i drugim područjima. Mi samo tražimo ravnopravnost u poticajima.“ – izjavio je Jaić.