Vlada zaustavila sve reforme

    Izostanak reformi glavna je primjedba koju oporba stalno upućuje na račun Sanaderove vlade. vlada je, stavljajući sve karte na Europsku uniju, potpuno zanemarila svoj glavni posao – upravljanje državom.

    O neefikasnosti Vlade svjedoče i broj zakona koje Vlada na usvajanje predlaže Hrvatskom saboru. Najnovije saborske statistike pokazuju da je od 47 točaka na dnevnom redu Hrvatskog sabora iz Vlade stiglo samo 13 zakonskih prijedloga, a zastupnici su predložili 18 zakona. Ostalo su odluke, izvješća i potvrđivanja sporazuma.

    “Premda bi u ovoj godini trebali uskladiti 36 zakona, za sada su na saborske klupe pristigla tek dva. Ako nastave tim tempom, do kraja godine realno je očekivati još svega šest”, kaže potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić. “Ako ne žele nastaviti reforme koje je započela bivša vlada, poput reformi policije, Oružanih snaga, i socijalne skrbi, trebali bi početi s novim reformama. Posla, primjerice, ima oko državne uprave i zdravstva», nastavila je M. Opačić, dodajući da su SDP-ovi zastupnici u 15 mjeseci predložili 19 zakona, 3 rezolucije i dva istražna povjerenstva, no niti jedan prijedlog, među kojima su bili onaj o Alimentacijskom fondu i diferenciranoj stopi PDV-a, nije prošao.