Vladi ne vjerujemo, istraga slučaja Agrokor u Saboru građanima treba otkriti gdje su njihovi novci i imovina

  “Sasvim je jasno da u ovom trenutku niti ministrica Dalić, niti ministar Marić, niti Andrej Plenković nisu osobe kojima hrvatska javnost vjeruje. Ako se pokaže točnim da su “Lex Agrokor” pisale banke preko svojih odvjetničkih društava tada je kompletno povjerenje cijele vlade dovedeno u pitanje,” poručio je danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić na konferenciji za medije u Hrvatskom Saboru na temu Prijedloga odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. 
  “Hrvatski narod ima pravo znati gdje su njihovi novci, gdje je njihova imovina i to im pravo nitko ne može oduzeti. U pretvorbi i privatizaciji stradala je hrvatska imovina i zato je ovo povjerenstvo tu da utvrdi okolnosti u zadnjih 27 godina koje su dovele do situacije kakvu imamo danas. Nema dugoročnog uspjeha ni dugoročne sreće preko tuđeg znoja, tuđeg novca i tuđeg rada i to nas uči ova lekcija,” rekao je Bernardić.
  Podsjetio je kako je vladin povjerenik osigurao samo 80 milijuna eura za tekuću likvidnost iz čega su isplaćene plaće, a nisu namireni mali dobavljači i mali poljoprivrednici, te je naglasio kako je to danas veliki problem.
  “Hrvatska poljoprivreda je ugrožena u ovom trenutku i zato SDP ide s prijedlogom izmjena triju zakona koji će osigurati svim hrvatskim poljoprivrednicima da budu zastupljeni na policama trgovačkih lanaca bez obzira da li su domaće ili strano vlasništvo. Mi znamo da se to mnogima neće svidjeti, ali mi moramo zaštititi našu proizvodnju, hrvatske proizvođače koji moraju dobiti ravnopravni status na tržištu. To su napravile i neke druge države unutar Europske unije i sasvim je sigurno naše pravo da štitimo našu proizvodnju,” istaknuo je Bernardić.
  Poručio je kako je u ovom trenutku očito da vladin povjerenik u Agrokoru smiruje situaciju i odgađa rješenje do vremena iza lokalnih izbora. “To ne može biti i nije održivo i zato želimo pod hitno vidjeti dugoročni plan restrukturiranja Agrokora. Vlada donošenjem zakona zbog jedne kompanije, stavlja sve ostale u neravnopravan položaj i omogućava Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sloveniji, zemljama u kojima Agrokor posluje, da donesu slične zakone i tako ugroze imovinu Agrokorovih tvrtki u tim zemljama,” upozorio je Bernardić.
  “Ovih dana imamo kaos na granici sa Slovenijom, Srbija nam želi uzeti imovinu, radna mjesta su ugrožena, zemlja se trese, a Vlada se pravi kao da se ništa ne događa. Naša je odgovornost da kroz ovaj prijedlog odgovorimo na pitanje gdje je imovina hrvatskih građana. Cilj nam je istina i samo istina jer ovo je interes hrvatskog naroda, to je imovina hrvatskog naroda,” zaključio je Bernardić.
  Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a poručio je kako je ovo po procjeni u SDP-u, od svih istražnih povjerenstava koja su osnovana do sada najvažnije, zbog toga što obuhvaća najveći gospodarski problem koji se dogodio u Republici Hrvatskoj. “Obuhvaća probleme koje smo imali od devedesetih i pretvorbe i privatizacije, kao i one s kojima se suočavamo sada kada je kriza eskalirala i kada smo vidjeli da postoji veliko nepovjerenje javnosti prema onima koji odlučuju. Želimo dati jednu sliku o tome kako je nastao problem i na kraju kako je došlo do rješenja. Želimo također dati odgovor hrvatskoj javnosti tko je sudjelovao u izradi “Lex Agrokora”, jesu li ovi navodi istiniti koje smo čuli ovih dana, a to je da su određeni interesni krugovi utjecali na one koji su pisali zakon. Da li je povjerenik povezan s nekim dobavljačima, za što također postoje određene informacije u javnosti,” objasnio je Maras.
  “Želimo i vidjeti postoje li određeni kasniji rizici za Republiku Hrvatsku prilikom cijelog postupka u kojem će povjerenik imati svoju ulogu. Ovo povjerenstvo je potrebno kako bi javnost dobila sve odgovore,” zaključio je Maras.