Vlašić Iljkić: Nagledali smo se prolongiranja rokova Vlade, roditelji njegovatelji nemaju vremena čekati

  Status roditelja njegovatelja ili njegovatelja je pravo u sustavu socijalne skrbi koje treba razvijati, čuli smo od državne tajnice i slažemo se, pravo u sustavu treba razvijati, treba povećavati naknade sukladno rastu troškova života, treba ga dodatno urediti jer je status naknade – gdje roditelji ne mogu podići kredit s jedne strane, a s druge strane se u sustavu ostvarenja određenih prava primjerice u HZZO-u gleda kao prihod.

  Roditelji njegovatelji trebaju imati cijelo vrijeme psihosocijalnu podršku u Područnim uredima. Imamo bolesne roditelje njegovatelje koji imaju svoja oboljenja, a nemaju podršku sustava, osim da ih se baci na zavod za zapošljavanje. Nakon smrti djeteta slijedi proces žalovanja i vrijeme da uopće vide imaju li šanse vratiti se na tržište rada, ovisno o svojim oboljenjima, psihofizičkom stanju, ovisno o godinama života roditelja njegovatelja.

  Što se tiče roditelja njegovatelja, problem im je kuda s djecom dok oni trebaju nešto obavljati a nemaju ih kome ostaviti, ne koriste svoje pravo na godišnji odmor iz istih razloga jer im se zbog prekapacitiranosti ustanova ne može osigurati privremeni smještaj za vrijeme dok bi roditelj njegovatelja koristio godišnji odmor. Sve su to svakodnevni problemi roditelja njegovatelja.

  Unatoč tome što je Vlada odbila prijedlog zakona o izmjenama zakona o socijalnoj skrbi zastupnice Mrak Taritaš, ministar Piletić u javnosti govori da će također omogućiti status njegovatelja i nakon smrti djeteta ili osobe s invaliditetom, također u paketu zakona o socijalnoj skrbi, koji će se usklađivati sa zakonom o osobnoj asistenciji i zakonom o inkluzivnom dodatku. Međutim, korisnici ne mogu čekati još deset mjeseci promjenu propisa. Osim toga, pitanje je što će se dogoditi za deset mjeseci?

  Nagledali smo se prolongiranja rokova aktualne Vlade pa i kad je bila riječ o usvajanju Zakona o socijalnoj skrbi, a da ne govorimo o zakonu o osobnoj asistenciji ili inkluzivnom dodatku. Ukoliko ima volje već sada ne vidimo razlog da se prijedlog zastupnice Mrak Taritaš ne prihvati.

  Ukoliko postoji Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji propisuje da u slučaju smrti djeteta majka ima pravo na rodiljni dopust još tri mjeseca, ukoliko imamo opravdani razlog zašto je to nekada uvedeno u zakonodavni okvir, u okviru rodiljnih naknada smatramo sramotnim da od 2017. godine slušamo obećanja za roditelje njegovatelje.