Vlašić Iljkić: Od Nove godine oko 7.500 osoba s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić upozorila je u srijedu kako od Nove godine 7.503 osobe s invaliditetom ostaju bez osobnih asistenata te da Zakon o osobnim asistentima nije poslan u javno savjetovanje, a da Ministarstvo opet nije osiguralo prijelazno razdoblje za njihovo financiranje.

“Tražimo sustavno financiranje osobne asistencije. Ne putem udruga i projektnih aktivnosti jer neke od osoba s invaliditetom ne žele biti članovi udruga niti su im one dostupne u njihovoj sredini”, rekla je Vlašić Iljkić u ime Kluba SDP-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Smatra da je sustavno financiranje osobne asistencije jedini način da ona bude osigurana svim osobama s invaliditetom i da ne bi došlo do prekida kontinuiteta usluga osobnih asistenata.

Vlašić Iljkić navela je da, po podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji živi 612.212 osoba s invaliditetom. Uslugu osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika te videćih pratitelja mogu ostvariti osobe s najtežim invaliditetom starije od 18 godina i s utvrđenim IV. i potencijalno III. stupnjem oštećenja funkcionalnih sposobnosti.

Plaća osobnih asistenata za četiri sata iznosi 2100 kuna i taj se iznos nije mijenjao od 2006. godine, kada je uvedena osobna asistencija, a 4200 kuna za rad od osam sati primaju videći pratitelji, rekla je.

Vlašić Iljkić kaže da zakon o inkluzivnom dodatku nije “ni u obrisima”, a ocijenivši da je Ministarstvo “još jednom pokazalo kako je lako obmanjivati javnost stalnim produljivanjem donošenja zakonskih propisa”, apelirala je da se donese zakone o osobnim asistentima i inkluzivnom dodatku.