Vukas: Vaša mudrost i iskustvo bit će dragocjen doprinos SDP-u

  Senat Socijaldemokratske partije Hrvatske održao je konstituirajuću sjednicu na kojoj su se nazočnima obratili glavni tajnik stranke Nikša Vukas i politički tajnik Davorko Vidović. Govorilo se o izradi prijedloga pravilnika o dodjeli povelja i priznanja zaslužnim članovima SDP-a te o nadolazećim predsjedničkim izborima.

  Senat će funkcionirati kao savjetodavno tijelo predsjednika stranke i drugih stranačkih tijela. Predsjednik Senata je Marin Jurjević, a članovi su: Đovani Broz, Mirjana Didović, Mirjana Ferić Vac, Zdenko Franić, Ivan Hanžek, Palma Klun Posavec, Vedran Lendić, Ivan Perhoć, Antun Peruško, Duško Plećaš, Tihomir Rubeša, Gordana Sobol, Mićo Stojanović, Vlado Šepčić, Dragica Zgrebec. Ostavljena je mogućnost proširenja Senata, a članovi Senata su suglasni da se već na idućoj sjednici Glavnog odbora SDP-a u njega uključe Dubravka Biberdžić i Mato Crkvenac.

   

   

  Glavni tajnik stranke Nikša Vukas nazočnima je zahvalio na doprinosu te istaknuo kako smatra da je aktualni trenutak u Republici Hrvatskoj takav da SDP mora odgovoriti na najvažnija pitanja građana, a mudrost i iskustvo svih nazočnih bit će dragocjeni doprinos.

  “Hvala vam što ste u ovako izazovnim vremenima za društvo, ali i SDP, pristali biti članovi Senata. Vi ste svjedoci kako socijalno osviještena politika može stvoriti dobro društvo. Upravo zato, potrebna nam je vaša pomoć i iskustvo u kreiranju stavova i izbornog programa s kojim ćemo pobijediti na idućim parlamentarnim izborima i napraviti potrebne promjene za društvo”, istaknuo je u svom obraćanju Nikša Vukas.

  Davorko Vidović kazao je kako se od Senata očekuje da bude korektiv svemu onome što prepoznaju kao pogrešno u današnjem političkom natjecanju.

  “Mnogo toga se od vremena kad ste aktivno politički djelovali promijenilo, okolnosti su se promijenile, političko natjecanje se promijenilo, politika se personalizirala, ali ono najvažnije, ideali SDP-a, ostali su isti, mi i dalje želimo poboljšati naše društvo“ rekao je Vidović i istaknuo kako je SDP najzaslužniji za stvaranje parlamentarne demokracije u Hrvatskoj.

   

   

  Marin Jurjević je rekao kako je na članovima Senata da savjetuju predsjednika i tijela SDP-a te da kao predstavnici generacije koja je devedesetih utemeljila SDP, prije svega, svojim angažmanom rade na zaštiti temeljnih interesa stranke i onih vrijednosti zbog kojih je SDP nastao i zbog kojih je potreban Hrvatskoj.

  “Inzistirat ćemo na poštivanju institucionalnog ustrojstva SDP-a, demokratski izabranih organa, tijela i Statuta Stranke. Svojim djelovanjem želimo doprinijeti osnaživanju unutarstranačke svijesti o važnosti suvremene socijaldemokratske ideje u vremenima jačanja konzervativnih i neoliberalnih teorija i praksi. Hrvatskoj ljevica nikad nije bila potrebnija i zbog toga je naša odgovornost jednako velika kao što je bila i devedesetih godina kada samo se borili da ljevica politički opstane te početka 2000.-ih godina kad smo otvorili vrata stvarnoj demokratizaciji hrvatskog društva i uvođenja istinskog višestranačja i punog parlamentarizma,“ rekao je Jurjević.