Zajednička reakcija FM i SDFŽ na tekst Ante Tomića

  “E, da je kod nas kao u Skandinaviji!”, pomislio je svatko od nas bar jedanput razmišljajući o benefitima koje uživaju ljudi koji tamo žive. To je, inače, onaj dio europskog kontinenta čijem se standardu građana, mogućnostima zapošljavanja, socijalnoj sigurnosti, nekorumpiranosti i uređenosti države, ljudskim pravima, obrazovanju i još mnogočemu nerijetko divimo. Da su nam takvi uvjeti, zažmirili bi i na polarnu hladnoću i na polarnu svjetlost.

  To je onaj dio europskog kontinenta gdje su žene ravnopravno s muškarcima zastupljene u upravama tvrtki, gdje napredovanje ne ovisi o spolu i rodu, gdje je nezamislivo da ne participiraju ravnopravno u politici i gdje se u javnom prostoru seksizam oštro osuđuje, a seksist smatra neciviliziranim čovjekom od kojeg se svi ograđuju. No, uvjeti života s početka priče neraskidivo su povezani baš (i) sa ovim preduvjetima stvorenim na području rodne ravnopravnosti.

  Razvijena društva su davno shvatila dobrobit ravnomjerne zastupljenosti žena u politici. Mi u Hrvatskoj to još učimo. Ne tvrdeći da je svaka političarka koja obnaša neku visoku funkciju istodobno i ona koja će se zalagati za prava žena, mi smo sigurne da veći udio žena u politici poboljšava status žena u društvu i posljedično dovodi do većeg broja donesenih odluka koje su u interesu žena i koje dovode do balansa u položaju muškaraca i žena.

  Sve je pitanje društvenog procesa, tako i to, pa će, možda nešto sporije, ali ipak, ova praksa doći i u našu zemlju. I zato taj proces nitko od nas koji se borimo za civilizirano, moderno, ravnopravno i uspješno društvo ne bi trebao kočiti. A taj proces najlakše se koči sijanjem seksizma i rodnih stereotipa, ili još gore, uvredama, obezvrjeđivanjem žena i svođenjem žena na seksualne objekte.

  To je u svojoj subotnjoj novinskoj kolumni, nažalost i neočekivano, učinio književnik Ante Tomić. U svom sarkastičnom stilu ulogu seksualnih objekata spremnih na prodaju vlastitog tijela dodijelio je „županijskim predsjednicama Mladeži HDZ-a“. Ovim putem ne želimo polemizirati s autorom na ideološkoj, već isključivo civilizacijskoj razini jer svojom retorikom nije uvrijedio samo članice te političke opcije, i ne samo političarke, već je uvrijedio sve žene. Kada takva konstrukcija izađe iz pera javne osobe koja svojim tekstovima kreira mišljenje velikog broja ljudi, onda to postaje još gore i još više slabi nastojanja da se žene potaknu ne samo na političko djelovanje, već da se općenito osnažuju da preskoče granice nametnutih rodnih uloga i razbiju staklene stropove. Takva vrsta osnaživanja važna je za sve žene, no kada se radi o mladim ženama, ona nije samo važna, već krucijalna. Stoga, u javnom prostoru seksizam, ma od koga dolazio, mora se oštro osuditi.

  Muškarci i žene moraju se zajedno boriti u izgradnji svijesti da je ravnopravnost spolova jedan od temelja naprednih društava i da svakom pojedincu i pojedinki trebamo pružiti podršku u njihovom razvoju i afirmiranju te ispunjavanju punih potencijala koji će onda donijeti benefite i društvu. Žene ne mogu i ne smiju biti predmetom izrugivanja, objektivizacije i podcjenjivanja bez obzira na to kako se ideološki pozicionirale.

  Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske

  Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske