U zajedničkoj izjavi SDP i slovenski SD osudili istup predsjednika EP-a Antonija Tajanija: “U njegovim riječima krije se temeljna ideja fašizma”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je u Ljubljani, zajedno s predsjednikom slovenskih Socialnih Demokrata Dejanom Židanom u zajedničkoj izjavi za medije još jednom osudio neprimjeren i skandalozan istup predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je u svom govoru na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi, govorio o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji”.

  The Europe we need! Stand up for our future!

  Politika nisu samo sastanci, govori ili skupovi. U samom središtu su prije svega ljudi, prijateljstva i druženja. I zato smo danas ovdje u Ljubljani, zbog prijateljstva, druženja, ali prvenstveno zbog ljudi. I kad bi me pitali koji je smisao bavljenja politikom, za mene je to borba da svakom čovjeku omogućimo jednako pravo na postizanje uspjeha. Nitko ne može garantirati uspjeh, ali jednako pravo na pristup uspjehu moraju imati svi. Europa jednakih mogućnosti, Europa koja ne postoji zbog tržišta, nego zbog ljudi.

  Objavljuje Davor Bernardić u Četvrtak, 28. veljače 2019.

   

  Dvojica političara zajedno su potpisali i zajedničku izjavu SDP-a i SD-a u kojoj, između ostaloga, stoji i kako “stranke koje njeguju vrijednosti slobodarstva i antifašizma, vjerujući da na njima počiva moderna, demokratska, građanska i progresivna Europa, smatraju kako je svaki huškački govor koji potiče na mržnju, povijesni revizionizam ili glorificira fašističke i/ili nacističke režime, njihove tekovine, zaziva promjene granica među slobodnim, prijateljskim i međusobno priznatim zemljama, krajnje neprihvatljiv i neuklopiv u moderni politički ili bilo koji drugi diskurs”.


  Tajani bi kao predsjednik Europskog parlamenta trebao predstavljati sve građane Europske unije, a ideje o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji su temeljne ideje fašizma. To je nešto što je potpuno neprihvatljivo i zato smo se danas odlučili potpisati zajedničku inicijativu, izjavu u kojoj navodimo kako predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani treba odstupiti jer Europska unija je stvorena na temeljima antifašizma, slobodnomislećim idejama napredne, moderne i civilizirane Europe, a to su u suštini i naše, socijaldemokratske vrijednosti. Mi se u SDP-u, isto kao i kolege ovdje u Sloveniji, zalažemo za Europu koja je otvorena, a ne zatvorena, za Europu koja uključuje, a ne isključuje, za Europu koja je progresivna i koja ide naprijed“, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

  Čelnik Socialnih demokrata Dejan Židan u svojoj je izjavi istaknuo kako se posljednjih 15-tak godina u Europskoj uniji pod utjecajem Europske pučke stranke rasplamsao nacionalizam i šovinizam, koji je očito eskalirao u izjavi Antonija Tajanija.

  [Proglas Davor Bernardić i predsjednika Socialni demokrati (SD) mag. Dejan Židan]Tajani bi kao predsjednik Europskog parlamenta trebao predstavljati sve građane Unije, a ideje o talijanskoj Istri i Dalmaciji su temeljne ideje fašizma. To je neprihvatljivo i zato smo danas odlučili potpisati zajednički Proglas, izjavu u kojoj navodimo kako predsjednik EP-a Antonio Tajani treba odstupiti, jer je Europska unija stvorena na temeljima antifašizma, slobodnomislećim idejama napredne, moderne i civilizirane Europe, a to su u suštini i socijaldemokratske vrijednosti. Mi se u SDP-u, isto kao i kolege u Sloveniji, zalažemo za Europu koja je otvorena, koja uključuje, a ne isključuje, za Europu koja je progresivna i koja ide naprijed.#EuropeTogether

  Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 28. veljače 2019.

   

  On je plaćen iz naših džepova i takve izjave su u potpunosti neprihvatljive. Europa treba biti ujedinjena, a države ne smiju biti prepuštene same sebi“,  poručio je Židan.

  Govoreći na festivalu socijaldemokracije, događaju “Europe Together”, pod pokroviteljstvom S&D grupe, na kojem je gostovao i potpredsjednik Europske komisije i ‘spitzenkandidat’ europskih socijalista (PES) na svibanjskim izborima Frans Timmermans, Bernardić je istaknuo kako socijaldemokratske stranke u Europi postoje “zbog radnika, zbog seljaka, zbog umirovljenika, zbog onih slabijih, zbog drugih i drugačijih, zbog svih onih potlačenih, obespravljenih i ugnjetavanih”.

   

  To je naše socijaldemokratsko uvjerenje koje počinje s ljudima, s misli i osjećajem da smo tu zbog drugoga. Ako postoji dijete koje ne može otići na fakultet zato jer mu roditelji to ne mogu platiti, to me se tiče, iako nije moje dijete. Ako postoji umirovljenik koji mjesecima čeka na pregled o kojemu mu ovisi život, i ja se zbog toga osjećam loše. Ako je mojem susjedu isključena struja zato jer nije primio plaću, onda osjećam da je to i moj problem. I kad bi me pitali koji je smisao bavljenja politikom, za mene je to borba da svakom čovjeku omogućimo jednako pravo na postizanje uspjeha. Nitko ne može garantirati uspjeh, ali jednako pravo na pristup uspjehu moraju imati svi. Moramo postati društvo jednakih šansi. Europa jednakih mogućnosti. Europa koja ne postoji zbog tržišta, nego zbog ljudi. Ja znam da kao velika socijaldemokratska obitelj zajedno možemo uspjeti. Sve je na nama!“, zaključio je Bernardić.

   

  Na događaju Europe Together u Sloveniji bili su i kandidati SDP-a za izbore za Europski parlament Biljana Borzan, Barbara Antolić Vupora i Ranko Ostojić.

  Zajedničku izjavu SDP-a i SD-a možete pročitati ovdje.