Zakon o obnovi Zagreba nema ni urbanističku ni razvojnu viziju

Klub zastupnika SDP-a u srijedu je u Saboru istaknuo kako je zakon o obnovi Zagreba neambiciozan, nije razvnoji niti imaju urbanističku viziju.

„Donošenjem ovog konačnog prijedloga zakona propuštamo povijesnu priliku koja proizlazi iz životnih izazova i tragedija. Tragedija je bila prvenstveno materijalne prirode i trebala nas je prisiliti na promišljanje toga u kakvom smjeru Zagreb želi ići, gdje ga vidimo za 30 ili 50 godina. Cjelovita obnova podrazumijeva samo cilj, ne uzimajući u obzir urbanizam, zelene politike i kvalitetu života građana Zagreba,“ rekao je Zvane Brumnić, saborski zastupnik SDP-a.

Ističe da ćemo potrošiti milijarde za koje ćemo dobiti samo – malo jače zidove, bez ideje što sa donjogradskim dijelom Zagreba, koji je po GUP-u predviđen kao zona pretežito poslovne namjene.

„Je li to Zagreb kakav želimo? U slučajevima epidemija, takvi gradovi postaju gradovi duhovi. Gubimo generacijsku priliku, ovaj nas zakon vraća u prošlost, umjesto da zakoračimo u budućnost. Vlada nema svijest o dugoročnim ni kratkoročnim ciljevima. Osuđeni smo da budemo samo turistička destinacija, ne tražeći nešta drugo,“ rekao je Brumnić.

Zakon je bez razvojne i urbanističke vizije

Zakon o obnovi Zagreba i okolice od potresa je pokazao da ova Vlada nema svijest o dugoročnim i kratkoročnim interesima te da uopće nema plan razvoja Grada Zagreba. Zakon je bez razvojne i urbanističke vizije. Potrošit ćemo 86 milijardi kuna bez ideje što s Gradom Zagrebom i je li to Zagreb kakvog želimo u budućnosti. Ova Vlada kontinuirano bježi od odgovornosti, zato predlaže osnivanje stručnih savjeta i fonda za obnovu, jer je podjela odgovornosti rezultat straha i nesnalaženja.

Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 2. rujna 2020.

Prisjetio se Univerzijade, koja je bila prilika koja je uspješno iskorištena – tom manifestacijom izgrađeni su sportski i društveni sadržaji, što je preobrazilo Zagreb u urbanističkom i ekonomskom pogledu, s jasnom vizijom da on postane europski grad.

„Osnovna greška cijelog procesa leži u vremenu koje je Vlada kupovala tjednima i mjesecima, a da vrijeme nije pametno utrošila. Umjesto da je dubinski skenirala proces i odlučila kako naprijed, ona je odlučila ići natrag. Kontinuirano bježi od odgovornosti, zato predlaže osnivanje stručnih savjeta, fonda za obnovu, iza čega opet stoje Ministarstvo i sama Vlada. Podjela odgovornosti je rezultat straha,“ naveo je Brumnić.

Kada prihvatimo ovaj zakonski prijedlog pokazat ćemo da nismo dorasli ambicijama koje građani od nas očekuju. Još jednom će se budućnost pisati kešom, a donosit ćemo strategije koje nitko neće čitati i koje će se stavljati u arhive, rekao je.

Siniša Hajdaš Dončić smatra da Zakon mora biti ambiciozan, imati viziju i poboljšati stanje kakve je bilo do potresa.

„Zakon nema ni razvojne ni urbanističke vizije. Trošimo novac da krpamo što je rušeno. A očekuje nas dekarbonizacija, europski zeleni plan, da građani u bliskoj budućnosti krenu u nadstandard zbog obveza koje smo preuzeli. Umjesto da protrošimo nešto više, očekuje nas da za četiri godine budemo prisiljeni opet trošiti, a to nećemo moći, jer ćemo biti prezaduženi,“ rekao je Hajdaš Dončić.

Upitao je zašto se u zakonu ne spominju energetske zajednice. Smatra da ulagačima treba omogućiti da urede blokove i daju im novu vrijednost. Time se potiče građane da sudjeluju u obnovi i stvaraju nove sadržaje.

„Taoci smo statičke obnove. Nitko ne promišlja da to treba napraviti puno bolje. Ima još vremena da zakon bude integralni i interdisciplinarni, tako da imamo neku šansu u budućnosti – iskoristimo ovo,“ zaključio je Hajdaš Dončić.