Započela 7. Izvještajno – tematska konvencija SDP-a : „Želimo bolju Hrvatsku? Sve je na nama!“

  Danas je u 11 sati u City Plazi Zagreb  započela  7. Izvještajno-tematska Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske.

  Pod sloganom „Sve je na nama“, ova je Konvencija za SDP značajna po tome što će na njoj, nakon pune 22 godine, delegati glasati o novom političkom programu „Za dobro društvo“ i novom Statutu, kojim se SDP modernizira i okreće budućnosti.

  Na Konvenciji sudjeluje preko 1000 delegata, članica i članova SDP-a, te brojni gosti, predsjednici i predstavnici drugih političkih stranaka iz Hrvatske, međunarodni gosti, veleposlanici i predstavnici veleposlanstava, predstavnici sindikata i civilnog društva.

  Pozdravne govore održali su Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, Balazs Barany, član Predsjedništva Mađarske socijalističke partije, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a Bosne i Hercegovine, Josip Juratović, zastupnik u njemačkom parlamentu i izaslanik Socijaldemokratske stranke Njemačke, Dejan Židan, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Republike Slovenije te predsjednik Socialnih demokrata Slovenije.

  Video porukom u kojoj su izrazili podršku radu SDP-a, Konvenciji su se obratili predsjednik Stranke europskih socijalista Sergej Stanišev te predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, dok su pismenim putem to učinili Deniza Slateva, potpredsjednica  Bugarske socijalističke stranke i Ivan Brajović, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore.

  Uvodni govor održao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je istaknuo da je odgovornost za budućnost naše zemlje na nama samima.

  “Vjerujem u to da možemo mijenjati Hrvatsku samo ako smo sposobni mijenjati sebe. Iza nas je burnih godinu dana. Za mene osobno, godina u kojoj sam proživio teških i tužnih, ali i dirljivih, emotivnih, i prekrasnih trenutaka. Doživio sam i puno izazova, teških odluka i odricanja. Zbog svega toga, danas sam spremniji i odlučniji nego ikad i dalje biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku.”

  U govoru je naglasio kako SDP danas otvara novo poglavlje socijaldemokracije u Hrvatskoj, no kako je za stranku bitno priznati i kritički se suočiti sa svime onime što posljednjih godina nije bilo dobro u njezinom radu.

  “Onaj tko nije u stanju kritički sagledati svoju prošlost, nema što reći ni o budućnosti. Tko nije u stanju priznati propuste, nema snage krenuti naprijed, a tko ne uči na vlastitim greškama, taj ponavlja svoje zablude“, istaknuo je.
  SDP će se sada, kako je rekao, fokusirati na budućnost i gradnju boljeg i pravednijeg društva, u kojem vlada „jednakost za sve“, pri čemu je prvi korak povratak vrijednostima slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti te antifašizma.”

  Kazao je kako je Hrvatska nekad po svim pokazateljima gospodarskog i društvenog razvoja bila među najrazvijenijim zemljama u Istočnoj Europi, gotovo izjednačena s Portugalom i Španjolskom, a da smo danas, 2018., na dnu europske ljestvice, uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj.

  “Našim programom želimo vratiti nadu u bolju Hrvatsku. U Hrvatskoj želimo pravdu, solidarnost, jednakost, slobodu za sve ljude. Stranke koje su izgubile snagu i jasnoću svog glasa, i koje nemaju utemeljenje u svojim vrijednostima nikad ne dobiju priliku voditi društvo, one naposljetku nestanu.”

  Posebno se osvrnuo na problem korupcije, rekavši kako ona izjeda hrvatsko društvo te kako je „zbog korupcije mnogim mladim ljudima ukradena budućnost, a starijima njihovo dostojanstvo“.

  “Moramo mijenjati zakone i sprječavati korupciju, ali samo zakoni neće biti dovoljni. Srca i navike se moraju promijeniti, a to se neće dogoditi preko noći. Često su potrebne godine da se neki stavovi promijene.”

  Pomak ka konkurentnosti i transparentnosti te efikasnu borbu protiv korupcije, može se ostvariti, kako je rekao, digitalizacijom društva, što će pak, rezultirati većom konkurentnošću i otvaranjem prilika za nove investicije.

  “Ostvarit ćemo digitalnu Hrvatsku, u svakom segmentu života. Javna uprava, dozvole, zemljišne knjige, javne usluge, u najkraćem roku i pod jednakim uvjetima, bit će dostupni svakom građaninu i svakom poduzetniku. Bez brzog interneta ne možemo biti konkurentni, a ako nismo konkurentni umanjujemo si šansu za uspjehom! Konkurentnost je put do novih i kvalitetnih radnih mjesta. Investicije zasnovane na znanju, istraživanju i razvoju, investicije u promet, energetiku i turizam mogu donijeti novi zamah hrvatskom gospodarstvu.”

  Iako je turizam grana u Hrvatskoj koja dobro funkcionira, Bernardić smatra da se mora podignuti na višu razinu, a to se neće dogoditi bez rasterećivanja poduzetnika putem smanjenja PDV-a koji je u turizmu u Hrvatskoj, najviši u Europi.

  “Osim toga, nužno je gostima ponuditi sadržaj. Moramo jasno odlučiti, kakav turizam želimo? Bez toga, ali i smanjenja administracije i birokracije, ne možemo očekivati ozbiljne investicije i rast u turizmu.”

  Naveo je i probleme u energetskom sektoru, rekavši kako su INA, Janaf, Plinacro, HEP, Petrokemija, LNG, „poluge razvoja koje zasad ne koristimo“, a istaknuo je i kako SDP zagovara asimetričnu regionalizaciju, što ne znači trenutačno ukidanje županija, već smislen korak prema efikasnijoj Hrvatskoj.

  “Moramo prestati trošiti novac koji nemamo na funkcije koje ne trebamo – i usmjeriti ih pametno u djecu koju imamo, a koja zaslužuju bolju budućnost. Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu.”

  Mišljenja je kako današnji SDP treba raditi na tome da se ostvari slika Hrvatske koju je sanjao Ivica Račan te da je za svako dijete u Hrvatskoj, a posebice ono koje dolazi iz siromašne obitelji, jedina šansa za uspjeh u životu, obrazovanje.

  „Želimo da danas mladi gdje god da odu, s ponosom mogu reći: „Hej, ja sam iz Hrvatske!“ Takvu budućnost sanjamo.“

  Iznimno je ponosan što SDP u praksi živi dosljednost i ravnopravnost, a što je vidljivo u novom Statutu stranke, koji donosi 50% žena naizmjenično na SDP-ovim listama za Hrvatski sabor, Europski Parlament i županijske Skupštine, čime je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj u kojoj su političarke izjednačene s političarima.

  Sljedeći korak je ostvariti 50% žena u izvršnoj vlasti jer, kako je rekao, više žena u politici, znači bolju politiku.
  U govoru je kazao i kako je došlo vrijeme da na zemlje u okruženju ne gledamo samo kao susjede, već i kao prijatelje i partnere, kao i to da su svi problemi koje s njima danas eventualno imamo, rješivi.

  Bernardić je na kraju govora uputio snažnu motivacijsku poruku u kojoj je istaknuo kako „sve dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u SDP“ te kako je u politici najvažnije biti čovjek, a tek onda član neke stranke.

  “Moguće je da se zemlja iz depresije i puta iseljavanja, vrati na put uspjeha i optimizma. Moguće je. Ostvarivo je. Sve je na nama. Kad su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Na nama je da vodimo društvo. Odlučnost, odricanje, hrabrost vizija, budućnost! Želimo li nova radna mjesta. Sve je na nama. Želimo li bolje plaće. Sve je na nama. Želimo li veće mirovine. Sve je na nama. Želimo li bolju Hrvatsku. Sve je na nama. Želimo li pravednost, jednakost, solidarnost, slobodu, sve je na nama

  Uvodni govor Davora Bernardića može se u cijelosti pogledati ovdje.