Zmajlović: Danas čak 80% stanovništva može razvrstavati otpad

“Mjerama energetske učinkovitosti obnovljeno je do 2011. samo dvije tisuće kuća, od 2012. do 2015. obnovit ćemo čak 10 000 kuća. Također, na početku 2012. svega 40% stanovnika je imalo pristup nekom obliku razvrstavanja otpada, a danas čak 80% stanovnika RH ima neku mogućnost razvrstavati”, poručio je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode te član predsjedništva SDP-a, na današnjem susretu sa SDP-ovim predstavnicima vlasti jedinica lokalne uprave i samouprave.

Zmajlović je predstavio najvažnije mjere ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost okoliša i prirode u 2015. godini. Nove mjere nastavak su niza strateških programa i poticaja energetske učinkovitosti koje je Vlada RH donijela u proteklim godinama.

Nizom strateških programa u posljednje dvije godine potiče se provedba modela energetske učinkovitosti poput obnove zgrada javnog sektora, energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te komercijalnih zgrada. Tako se želi omogućiti lakša primjena energetske učinkovitosti u lokalnim jedinicama, industrijskim postrojenjima i kućanstvima kako bi se podigla kvaliteta poslovanja tvrtki i poboljšanje kvalitete života građana.

Zmajlović je istaknuo kako je prošle godine za pomoć gradovima i općinama iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirano pola milijarde kuna projekata, što je dvostruko više nego u posljednjih 8 godina ulaganja u sustav primarne selekcije. U ožujku se pokreće natječaj za obnovu obiteljskih kuća za koje su osigurana sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata energetske obnove čime se nastavlja se provedba programa energetske obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća. Od ove godine po prvi puta će se u obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i tako postati energetski učinkovitiji i ostvariti uštede.

“Ove godine pokrećemo i promjenu modela isplate poticaja jer se prošle godine od 555 gradova za njih prijavilo samo 185, što znači da mnogim građanima promjene nisu bile dostupne. Sada putem ministarstva pojednostavljujemo proceduru i smanjujemo trošak za građane,” rekao je Zmajlović.

Također, osvrnuo se i na razvrstavanje otpada. “Građanima moramo omogućiti što jednostavnije sudjelovanje u sustavu primarne selekcije i razvrstavanja otpada. Otvaranjem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta te postavljanjem kanti za razvrstavanje otpada na svakom kućnom pragu želimo doći što bliže građanima”, istaknuo je Zmajlović. Dodaje da do 2018. godine za jedinice lokalne samouprave naglasak mora biti na cilju sanacije i zatvaranja odlagališta otpada te izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2015. godinu pripremio je 36 javnih poziva i natječaja, a riječ je o projektima za čije je sufinanciranje osigurano preko 600 milijuna kuna. Građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici za provedbu projekata mogu dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava.

Sven Müller, direktor Fonda prezentirao je konkretne primjere provedenih uspješnih projekata poput sustava energetski učinkovite i ekološke javne i vanjske rasvjete, energetsku obnovu nestambenih zgrada, ugradnju “pametnih semafora” te uvođenje mobilnih reciklažnih dvorišta.

“Građanima moramo objasniti da je svaka kuna uložena za poboljšanje njihove kvalitete života, no i istaknuti kako sredstva Fonda nisu proračunska sredstva te je iznimno važno da gradovi i općine iskoriste priliku prijave za natječaje,” istaknuo je Müller.

Nakon prezentacije mjera i dobrih primjera prakse, predstavnici vlasti postavljali su pitanja i razmjenjivali svoja dosadašnja iskustva. Najviše je bilo riječi o održavanju informativnih tribina za građane te o potrebnoj dokumentaciji za energetsku obnovu obiteljskih kuća i besplatnom energetskom pregledu kuća.