Zmajlović: Vladine odluke dovode do enormnog poskupljenja odvoza otpada

  Saborski zastupnici SDP-a Mihael Zmajlović i Marko Vešligaj upozorili su u utorak na alarmantno stanje u sustavu gospodarenja otpadom zbog čega Vladi prijeti niz ustavnih tužbi te upozorili da će Vladine odluke dovesti do enormnog povećanja cijena odvoza otpada za građane.

  U Hrvatskoj je u sustavu gospodarenja otpadom stanje alarmantno zbog čega Ministarstvu zaštite okoliša, odnosno, Vladi prijeti niz ustavnih tužbi, kazao je Zmajlović na konferenciji za novinare.

  Naglasio je kako je već desetak jedinica lokalne samouprave tužilo Ministarstvo zbog stanja u kojem su se našle zbog Uredbe o gospodarenju otpadom, Odluke o odlagalištima i situacije na relaciji Ministarstvo, Fond za zaštitu okoliša i jedinice lokalne samouprave.

  „Svi se trebamo zapitati je li normalno da je u Hrvatskoj jedini način da jedinice lokalne samouprave skrenu pozornost Ministarstvu da postojeća rješenja u gospodarenju otpadom nisu adekvatna jedino ustavnom tužbom. Koliko takvih tužbi se mora još dogoditi da bi ministar Ćorić shvatio da cijela Hrvatska ne može biti talac njegovih stalnih hirova, nesnalaženja i nečinjenja“, zapitao se Zmajlović.

   

  HRVATSKA NE MOŽE BITI TALAC ĆORIĆEVIH HIROVA

  Svi se trebamo zapitati je li normalno da je u Hrvatskoj jedini način da jedinice lokalne samouprave skrenu pozornost Ministarstvu da postojeća rješenja u gospodarenju otpadom nisu adekvatna jedino ustavnom tužbom. Koliko takvih tužbi se mora još dogoditi da bi ministar Ćorić shvatio da cijela Hrvatska ne može biti talac njegovih stalnih hirova, nesnalaženja i nečinjenja. Imamo hrpe smeća, nezadovoljstvo građana i taj potpuni kaos demotivira građane da sudjeluju u odvajanju otpada jer vide da taj sustav ne funkcionira.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 29. listopada 2019.

   

  Zanima ga i gdje je Udruga gradova, organizacija koja bi trebala pomoći gradovima i općinama da se izbore za građane i da svakodnevno ne raste pritisak cijena i da se odluke ne mijenjaju svakih pola godine što rezultira kaosom, a jedino što javnost vidi je kada ta usluga nije pružena i kada su na ulicama hrpe smeća i kada se mijenjaju cijene.

  „Ćorić je jedan od prvih ministara koji je Odlukom o odlagalištima gradove i općine nagrdio otvorenim odlagalištima. Imamo hrpe smeća, nezadovoljstvo građana i taj potpuni kaos demotivira građane da sudjeluju u odvajanju otpada jer vide da taj sustav ne funkcionira jer one što odvoje opet završi na istoj hrpi i Vlada time čini trajnu štetu s nesagledivim posljedicama“, ocijenio je.

  Odluka o odlagalištima, napominje, donesena je samo i isključivo zato što je to poslužilo Ministarstvu kao alibi prema Europskoj komisiji i da joj “zamaže oči” da se nešto po tom pitanju radi.

  Upozorio je i na apsurd Fonda za zaštitu okoliša koji u isto vrijeme gomila novac na računima poslovnih banaka, oročava višak novca u poslovnim bankama i time se još hvali kao dobrim poslovnim rezultatom umjesto da taj novac utroši za ono čemu je namijenjen, da završi u projektima kako bi se unaprijedila kvaliteta usluge građanima.

  Sve skupa je, zaključuje Zmajlović, rezultat trzavica i sukoba između HNS-a i HDZ-a, odnosno, Ministarstva i Fonda, upozorivši na kraju da će sav ceh ustavnih tužbi platiti građani.

   

  Vešligaj, inače gradonačelnik Pregrade, osvrnuo se na Vladinu Uredbu o gospodarenju otpadom kojom je utvrđena minimalna cijena javne usluge, a ona znači da dolazi do enormnog, negdje čak i 100-postotnog povećanja cijena odvoza otpada. Sporno mu je i što je minimalna cijena utvrđena uredbom, a ne zakonom. Uredbom, kaže, nije definirano ni što se podrazumijeva pod tom cijenom i iz nje proizlazi da će građani plaćati hladni pogon, odnosno, funkcioniranje sustava, a neće plaćati predani otpad. Riječ je o nezakonitom paušalu koji će građani morati plaćati i ta minimalna cijena javne usluge iznosit će oko 75 posto ukupne cijene koja će se plaćati za odvoz otpada što će dovesti do enormnog povećanja cijena, kaže Vešligaj.

  Perfidnim je ocijenio što je Vlada jedinice lokalne samouprave dovela pred gotov čin i one sada moraju na svojim predstavničkim tijelima donijeti odluku o fiksnom dijelu minimalne cijene, ali i varijabilnom. Poručio je da Uredba zahtijeva preispitivanje jer će najveću cijenu platiti građani kao krajnji korisnici.

   

   

   

  (tekst: Hina)