Znanost treba mijenjati svijet nabolje, a prepisivač to ne radi

  DAVOR BERNARDIĆ POTPISAO JE PETICIJU “STOP PLAGIRANJU U HRVATSKOJ” TE JOŠ JEDNOM OSUDIO POIGRAVANJE S DEMOKRATSKIM INSTITUCIJAMA

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić potpisao je danas peticiju ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’ koju su inicirali poznati hrvatski znanstvenici, novinari, društveni aktivisti te poduzetnici, kao što su Ivan Đikić, Boris Lenhard, Vesnica Garašić, Boris Jokić, Tanja Rudež, Hrvoje Prpić, Emil Tedeschi i brojni drugi.

  Plagiranje je nažalost raširen problem u hrvatskom obrazovnom sustavu. Osoba koja je na njegovom čelu mora biti primjer svima, a ne izvor problema. Zatvaranje očiju i prihvaćanje prepisivanja kao normalne pojave dugoročno uništava institucije na kojima počiva naše društvo.

  Nakon potpisivanja Bernardić je istaknuo kako posebno zabrinjava činjenica da su vladajući odlučili ne prihvatiti odluku Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju – institucionalnog tijela koje formirano upravo za ovakve slučajeve.

  Odbor za etiku je tijelo koje je definirano Zakonom i čije članove potvrđuje Hrvatski sabor. Nedopustivo je da sud partije bude važniji i snažniji od neovisnog nacionalnog tijela. To je poigravanje s demokratskim institucijama – dodao je Bernardić, pozvavši pritom sve znanstvenike, ali i građane da podrže peticiju.

  Potpisao sam ovu peticiju i pozivam sve vas da učinite isto. Potpisujem je prvenstveno kao fizičar, znanstvenik kojeg su na početku karijere učili kako su vlastite ideje i rješenja ono čemu doprinosimo razvoju društva. Znanost bi trebala biti izvor ideja kojim gradimo ili mijenjamo svijet nabolje. Prepisivač to ne radi. On izdaje povjerenje i ulogu koje mu je društvo namijenilo. A ako varaš, moraš snositi i posljedice – rekao je za kraj Bernardić.