Mirando Mrsić

Mrsić je rođen 14. listopada 1959. u Splitu, a 1984. je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2000., a primarijus je postao 2004.

Ministar rada i mirovinskog sustava u novoj vladi je prim. dr. Mirando Mrsić, dosadašnji saborski zastupnik SDP-a, liječnik hematolog i izvanredni profesor na Katedri za internu medicinu zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

Bio je direktor kampanje Ive Josipovića tijekom izbora za predsjednika Republike Hrvatske 2010.

Član je glavnog odbora SDP i potpredsjednik zagrebačke gradske organizacija SDP-a. Od 2005. u više je mandata biran za zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Kao internist-hematolog bio je voditelj jedinice za transplantaciju koštane srži u Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb, a neko vrijeme i član uprave KBC-a. Uveo je metodu nesrodne transplantacije hematopoeznih matičnih stanica.

U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora na Katedri za internu medicinu Sveučilišta u Zagrebu izabran je 2010. Stručni i znanstveni interes su mu hematologija, zloćudne bolesti krvotvornog sustava, transplantacija krvotvornih matičnih stanica te nasljedne metaboličke bolesti odraslih. Do sada je objavio 53 stručna i znanstvena rada te više od 150 sažetaka i kongresnih priopćenja, a radovi su mu citirani 443 puta u medicinskoj literaturi.

Od 2009. pročelnik je Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži, a jedan je od osnivača i medicinski direktor Zaklade “Ana Rukavina”. Osnivač je i član Hrvatske udruge leukemija i limfomi, član glavnog odbora Hrvatske udruge oboljelih od rijetkih bolesti te član odbora direktora Europskog udruženja za rijetke bolesti (EURORDIS). Također je član Hrvatskoga liječničkog zbora i Hrvatske liječničke komore.

Oženjen je i otac troje djece.

Obrazovanje
    • 2000. doktorirao na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, područje biomedicinske znanosti
    • 1989. magistrirao na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, područje biomedicinske znanosti
    • 1983. diplomirao na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu
    • 1978. završio gimnaziju u Makarskoj
    • 1973. završio Osnovnu školu “Vid Mihaljević” u Makarskoj

Politička karijera
    • 2010. zastupnik u Skupštini grada Zagreba, predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, član Odbora za financije, član Odbora za zdravstvo
    • 2007.-2011. zastupnik u Hrvatskom saboru, član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, član Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb
    • 2005.-2009. zastupnik u Skupštini grada Zagreba, predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Skupštine grada Zagreba
    • 2010. potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreb
    • 2007. član Glavnog odbora SDP-a
    • 2002.- 2005. predsjednik Mjesnog ogranka Andrija Medulić
    • član SDP-a od 1997.

Profesionalna karijera
    • 2010. naslovni izvanredni profesor Medicinskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu
    • 2009.-2011. pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži
    • 2005. naslovni docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
    • 2004. primarijus
    • 2000.-2004. član Uprave i pomoćnik ravnatelja za stručno medicinske poslove, Klinički bolnički centar
    • 2000. subspecijalistički ispit iz hematologije
    • 1997.-2000. voditelj tima za racionalizaciju potrošnje lijekova u Kliničkom bolničkom centru Zagreb
    • 1993.-2009. liječnik specijalist internist u Jedinici za transplantaciju koštane srži u Zavodu za hematologiju Klinike za unutrašnje bolesti KBC Zagreb
    • 1993. specijalistički ispit iz interne medicine
    • 1989.-1990. studijski boravak u Medical college of Wisconsin, IBMTR, SAD
    • 1987.-1992. specijalizant iz interne medicine u Kliničko bolničkom centru Zagreb
    • 1988.-1989. poslijediplomski studij “Hematologija” na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu
    • 1985.-1987. poslijediplomski studij “Klinička imunologija i alergologija” na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu
    • 1985.-1987. znanstveni novak na Medicinskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu
    • 1984.-1985. liječnik na stažu u Kliničko bolničkom centru Zagreb

Publikacije
    • 44 publikacije citirane u Current Contents
    • 24 publikacije citirane u SCI, SSCI, Index Medicus, Excerpta Medica, Biological ili Chemical Abstracts
    • 5 nastavnih tekstova

Članstva i nagrade
    • medicinski direktor i jedan od osnivača Zaklade “Ana Rukavina”
    • član Glavnog odbora Hrvatske udruge bolesnika oboljelih od rijetkih bolesti
    • član Odbora direktora Europskog udruženja za rijetke bolesti (EURORDIS)
    • osnivač i član Hrvatske udruge leukemija i limfomi 1992.-2002.
    • član Hrvatskog liječničkog zbora
    • član Hrvatske liječničke komore
    • član Skupštine Hrvatske liječničke komore
    • član Povjerenstva za bolničku djelatnost Hrvatske liječničke komore 2007.-2011.
    • član Društva za hematologiju s transfuzijom (tajnik društva 1994.- 1998.)
    • član Društva za rijetke bolesti
    • član Europske hematološke udruge (European Hematlogy Association -EHA)
    • član Američkog udruženja za transplantaciju krvi i koštane srži (American society of blood and marrow transplantation – ASBMT)
    • član Međunarodnog registra za liječenje transplantacijom krvotvornih stanica – Millwaukee, USA (International Bone Marrow Transplant Registry – IBMTR)