Zdravko Ronko

Rođen 10. rujna 1949. godine, ekonomist, otac dvoje djece, po nacionalnosti Hrvat.

Od 1973. – 94. inspektor prihoda u Poreznoj upravi, od 1991. do 1994. rukovoditelj Inspekcije prihoda, 1994. godine osnovao vlastitu tvrtku za poslovne usluge i porezno-financijsko savjetovanje. Sindikalni aktivist niz godina: predsjednik Sindikalne organizacije organa općinske uprave Požega, predsjednik Međuopćinskog odbora samostalnog sindikata radnika u upravi, pravosuđu i financijskim organizacijama Slavonije i Baranje, član Republičkog sindikata. Sedam puta izabran za predsjednika Gradske organizacije SDP-a Požega i isto toliko puta za potpredsjednika Županijske organizacije SDP-a. Od 2006. godine predsjednik Županijske organizacije SDP-a. Član Glavnog odbora SDPH-a. Predsjednik Međustranačkog oporbenog vijeća Grada Požege. Od 1997. vijećnik u Gradskom vijeću Grada Požege, a od 2005. godine u Županijskoj skupštini. Četiri puta izabran za gradonačelnika Požege, a od 2006. do 2008. župan Požeško-slavonske županije, od 2008. zastupnik u Hrvatskom saboru. U obranu domovine uključio se 1. 6. 1991. godine, član UHDDR-a od osnutka, član HCK-a dobrovoljnih darivatelja krvi, počasni član Gimnastičkog društva Sokol te drugih udruga lokalne razine. Dobitnik niza visokih priznanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata, humanitarnih udruga, židovskih udruženja, hrvatskih društava prijateljstva i sl.Župan Požeško-slavonske županije.