Razgovori utorkom: Gordan Maras

  Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras bio je naš gost „razgovora utorkom“ 26. svibnja.

  Nakon već poznatih kurtoaznih uvodnih riječ pozdrava i predstavljanja, Božidar Vidović koji je otvorio i ovaj razgovor, predao je riječ ministru.

  „Ministarstvo poduzetništva i obrta u svibnju je otvorilo Javni poziv ‘Revitalizacija poslovnih prostora’ iz programa Poduzetnički impuls 2015. kroz koji je poduzetnicima osigurano 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na taj način u funkciju želimo staviti poslovne prostore u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave koji trenutno nisu u funkciji, a s druge strane poduzetnicima želimo pomoći da opreme te prostore i u njima pokrenu ili nastave svoje poslovanje. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici svih djelatnosti, osim onih, koji se bave djelatnostima poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, ugostiteljske djelatnosti, djelatnosti kockanja i klađenja te proizvodnje i prodaje kruha i peciva.

  U prihvatljive troškove ulaze svi troškovi uređenja i opremanja poslovnog prostora, troškovi prilagodbe, prenamjene i proširenja poslovnog prostora, kao i prilagodba poslovnog prostora za osobe s invaliditetom. Najniži iznos potpore koji pojedini korisnik prostora može dobiti iznosi 20.000 kuna, a najviši 50.000 kuna. Sredstva će se isplaćivati u dva dijela, 80 posto po zaključenju ugovora, a ostatak nakon odobrenja, ali ne prije 1. siječnja 2016. godine. Trenutno je u zakupu oko 100 poslovnih prostora u državnom vlasništvu, a neiskorištenih je 188. Procjenjuje se da je preko 400 takvih prostora u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

  U tijeku je nekoliko nadmetanja za poslovne prostore u vlasništvu države pa su tako u svibnju objavljeni natječaji za zakup državnih prostora u Zagrebu, a tijekom lipnja će biti raspisani i za Karlovac, Varaždin i Osijek. Sredstva će se podijeliti u dva kruga u pedesetpostotnom omjeru, rok je prijave za prvi krug od 21. svibnja do 23. lipnja, a drugi krug planiran je za rujan/listopad 2015.

  Drugo , što nam je jako važno je Poduzetnički impuls 2015. koji se u najvećoj mjeri financira sredstvima iz proračuna Europske unije, dok je ostatak sredstava raspoloživ iz državnog proračuna. Ove godine program se  provodi kroz tri osnovna područja – “Mikro i malo poduzetništvo i obrt”, “Sredstva iz fondova EU” te “Lakši pristup financiranju”.

  Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima je na raspolaganju gotovo 119 milijuna kuna. Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Riječ je o sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 3,89 milijardi kuna. Tako su poduzetnicima na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda. Na kraju kroz program “Lakši pristup financiranju” planiramo uložiti gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva.

  Sve otvorene natječaje i natječaje u najavi, možete pronaći i na službenim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta – www.minpo.hr

  S velikom pažnjom prisutni su pratili izlaganje ministra Marasa, a nakon toga ga obasuli hrpom pitanja na koje je on spremno, odgovarao. Nisu bila zaboravljena ni „politička“ pitanja, jer smo iskoristili situaciju, što je s nama potpredsjednik SDPH, a mi kao seniori rijetko imamo mogućnost pitati i dobiti odgovore od tako visoko pozicioniranog člana naše stranke.