Nikola Drašković

BIOGRAFIJA

Dr. sc. Nikola Drašković je viši predavač na Rochester Institute of Technology Croatia, gdje je i zaposlen od 2015. Između 2002. i 2015. godine bio je zaposlen u tvrtki Vetropack Straža d.d. na pozicijama voditelja prodaje, key account managera za domaće i međunarodne klijente te zamjenika direktora Marketinga i prodaje. Od 2000. do 2002. radio je kao senior account executive u marketinškoj agenciji Digitel d.o.o. (Lowe Lintas network) u Zagrebu, upravljajući marketinškim projektima međunarodnih klijenata agencije.  Pet godina je radio i kao konzultant za tržište pića, angažiran od strane britanske tvrtke Canadean.

Doktorirao je 2010. na Leeds Metropolitan University u Ujedinjenom Kraljevstvu, obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom „Consumer Perception of Packaging Material in Soft Drinks Context in Croatia“. Završio je dva postdiplomska znanstvena studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu – PDS Teorija i politika marketinga (2003.) te PDS Poslovno upravljanje – MBA (2006.).

Aktivno sudjeluje na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu te prezentirao znanstvene radove na devet međunarodnih znanstvenih skupova. Kao koautor, objavio je sveučilišni udžbenik i njegovo lokalizirano BH izdanje, te četiri poglavlja u znanstvenim knjigama. Autor je 14 znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim časopisima i zbornicima radova te niza stručnih radova. Znanstveno-istraživački rad mu je usredotočen na šire područje marketinga, s naglaskom na marketinšku ulogu ambalaže, strateški marketing, prodaju i Internet marketing.

1. Volontersko obavljanje načelničke dužnosti.
  • Funkciju načelnika namjeravam obnašati volonterski, što će donijeti uštedu od milijun kuna u četiri godine mandata.
  • Ušteđenih milijun kuna utrošiti će se na asfaltiranje i popravak cesta, izgradnju nogostupa i javne rasvjete te povećanje novčanog dara za novorođeno dijete s 2.000 na 3.000 kuna.
  1. Donošenje strategije dugoročnog razvoja općine Hum na Sutli
  • Hum na Sutli treba jasnu viziju budućeg razvoja i programe koji će život svim mještanima učiniti ugodnijim i kvalitetnijim.
  • Umjesto vizije „Staklo nas veže i spaja“, smatram važnijim da je „Hum na Sutli – idealno mjesto za život i rad“, kako bismo zaustavili iseljavanje mladih.
  • Bolja suradnja s gospodarstvo te poticanje malog i srednjeg poduzetništva, kako bi se otvorila nova radna mjesta.
  1. Bolja komunalna infrastruktura
  • Cilj mi je da se u mom mandatu asfaltiraju sve neasfaltirane općinske ceste te poprave brojne oštećene ceste.
  • Umjesto jednom u dva tjedna, komunalni otpad treba odvoziti svaki tjedan.
  • Potrebno je uvesti javnu rasvjetu u zaseocima gdje je još nema, a zastarjelu rasvjetu zamijeniti LED rasvjetom kako bi se smanjili troškovi.
  • Daljnji razvoj vodovodne mreže te poboljšanje kvalitete priključaka.
  • Niži troškovi priključenja na kanalizacijsku mrežu.
  • Uz svaku područnu školu mora biti nogostup kako ne bi bili ugroženi životi naše djece.
  • Omogućiti svim mještanima brz Internet.
  • Instalacija pametnih klupa (besplatan pristup bežičnom internetu, punjenje mobitela, rasvjeta).
  • Pronalazak provedivog rješenja za industrijsku cestu za industrijsku zonu Drajža.
  1. Bolji uvjeti obrazovanja
  • Iako osnovno školstvo spada u domenu Županije, smatram da Općina mora sufinancirati programe iznad standarda, kako bi se našoj djeci omogućilo kvalitetnije obrazovanje.
  • Financiranje knjiga za djecu koja kreću u školu.
  • Više subvencije za vrtić i predškolu, te modernizacija vrtića kako bi se djeci omogućio kvalitetniji boravak.
  • Povećanje broja stipendija za učenike srednjih škola i studente.
  1. Više sportskih, kulturnih i turističkih sadržaja
  • Izgradnja pomoćnog objekta na igralištu u Lastinama.
  • Obnova i proširenje funkcije Spomen doma u Orešju.
  • Obnova i revitalizacija kino dvorane te njeno pretvaranje u multifunkcionalni centar pogodan za koncerte, klupsku glazbu, predstave i kino projekcije.
  • Poticanje turističke ponude i revizija smeđe signalizacije koja nije u funkciji (npr. Okusi i mirisi sultanske doline)
  • Rješenje statusa Turističke zajednice
  • Povećanje podrške i financiranja udruga mladih te osnivanje Vijeća za mlade kroz koje bi se razvijali projekti i programi namijenjeni mladima.
  1. Više brige o starijima i socijalno ugroženim osobama
  • Božićnica za sve umirovljenike, bez obzira na iznos mirovine. Za one s mirovinom do 1800 kuna, iznos od 200 kuna, a one s višom mirovinom iznos od 100 kuna.
  • Poticanje javno-privatnog partnerstva kako bi se oformila služba za pripomoć staračkim domaćinstvima.
  • Viša izdvajanja za socijalno ugrožene osobe.
  1. Poljoprivreda i okoliš
  • Više potpore malim poljoprivrednicima i OPG-ovima kroz subvencije, ali i stručnu pomoć vezanu uz plasman proizvoda i marketing.
  • Organizacija edukacijskih programa za poljoprivrednike.
  • Subvencioniranje polica osiguranja nasada i usjeva od nepovoljnih vremenskih prilika (npr. mraz, tuča, suša).
  • Pokretanje inicijative za pošumljavanje neiskorištenih poljoprivrednih površina.
  • Edukacija po pitanju odvajanja otpada po vrstama na kućnom pragu te uvođenje sustava nagrađivanja za one koji se toga pridržavaju kroz, primjerice, niže račune za odvoz smeća.
  • Izgradnja dodatnih eko-otoka te reciklažnog dvorišta kako bi se mještanima olakšalo pravilno odlaganje otpada.
  • Izgradnja postrojenja za kompostiranje biootpada kako bi se i ta vrsta izdvajala, te uspostavili uvjeti da se počne rješavati i problem masovnog paljenja trave i korova.