Savjeti

Savjet raspravlja o općepolitičkim pitanjima, programu i strategiji djelovanja SDP-a, predlaže programske dokumente, posebno u vezi s izborima, potiče nove aktivnosti i građanske inicijative, razmatra konkretna pitanja te daje preporuke i mišljenja organima stranke.

Članovi središnjeg savjeta biraju se među istaknutim članovima SDP-a, a mogu to biti i istaknuti pojedinci i javni radnici koji nisu članovi SDP-a ukoliko prihvaćaju socijaldemokratske vrijednosti i osnovna programska načela SDP-a.

Predsjednika Središnjeg savjeta SDP-a bira Glavni odbor na prijedlog predsjednika SDP-a ili jedne trećine članova savjeta.

U radu Središnjeg i stručnih savjeta SDP-a po pozivu njihovih predsjednika također sudjeluju i mnogobrojni stručnjaci i javni djelatnici koji nisu stalni članovi savjeta. U dijelu aktivnosti koji se odnosi na njihovu ekspertizu ti članovi po pozivu imaju prava i obveze stalnih članova.

Na razini županije, grada i općine mogu se osnivati savjeti županijske, gradske ili općinske organizacije SDP-a kao stručna savjetodavna tijela pripadajuće organizacijske razine. Odluku o osnivanju, sastavu, sadržaju i načinu njihova rada donose županijski, gradski i općinski odbori u skladu s odredbama o radu Središnjeg i stručnih savjeta SDP-a. Županijski, gradski i općinski savjeti SDP-a u svom radu trebaju imati podršku Središnjeg i stručnih savjeta SDP-a.

Predsjednik Središnjeg savjeta: Prof. dr. sc. Rajko Ostojić

Stručne savjete za pojedine javne politike osniva Glavni odbor na prijedlog predsjednika SDP-a, Predsjedništva ili Središnjeg savjeta. Mogu im predsjedavati osobe koje nisu članovi SDP-a.

Članice i članovi Središnjeg savjeta – predsjednici stručnih savjeta:

Savjet za gospodarstvo
    predsjednik: prof. dr. sc. Josip Tica

Savjet za turizam
    predsjednik: Dalibor Macan

Savjet za savjet za malo i srednje poduzetništvo
    predsjednik: Darko Liović

Savjet za socijalnu politiku
    predsjednik: Davorko Vidović

Savjet za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog
    predsjednica: Tatjana Dalić

Savjet za zdravstvo
    predsjednik: prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak

Savjet za međunarodne odnose
    predsjednik: Tonino Picula

Savjet za predškolsko i školsko obrazovanje
    predsjednik: prof. dr. sc. Neven Budak

Savjet za visoko obrazovanje, znanost i inovacije
    predsjednik: prof. dr. sc. Hrvoje Buljan

Savjet za kulturu i medije
    predsjednica: prof. dr. sc. Snježana Banović

Savjet za sport
    predsjednik: Ratko Štritof

Savjet za digitalizaciju, nove informacijsko-komunikacijske tehnologije i IoT
    predsjednik: Frane Šesnić

Savjet za javnu upravu, lokalnu samoupravu i decentralizaciju
    predsjednik: prof. dr. sc. Ivan Koprić

Savjet za sigurnosnu politiku
    predsjednica: Željka Antunović

Članovi Središnjeg savjeta bez portfelja: prof. dr. sc. Berto Šalaj, akademik Ivo Šlaus, prof. dr. sc. Branko Caratan, Spomenka Avberšek, Marija Lugarić, Ante Kotromanović, Joško Klisović i Vesna Škulić.