Sve je na nama – 7. izvještajno-tematska Konvencija SDP-a; usvojeni novi Program i Statut stranke

  U subotu, 10. ožujka 2018. u City Plazi Zagreb (Slavonska avenija 6) održana je  7. izvještajno-tematska Konvencija SDP-a – Sve je na nama.

  Konvenciji je nazočilo, uz druge uvažene goste, 745 delegata, a značajna je po tome što je na njoj usvojen novi politički program stranke „Za dobro društvo“ te novi Statut SDP-a.

  Nakon što je jednoglasno usvojeno Izvješće o radu, uslijedila je višesatna rasprava o novom političkom programu stranke. Usvojen je uvjerljivom većinom glasova, dok je protiv njega glasovalo šest delegata.

  Glavni autor programa Davorko Vidović rekao je kako je njegova glavna značajka “okrenutost prema budućnosti” te kako SDP želi pokazati radikalno različito lice politike od one kakva je danas u Hrvatskoj percipirana u javnosti, a koja se često svodi na cinizam i elitistički pristup.

  “Ne bojimo se budućnosti, želimo joj ići u susret. To je misao koja nas je vodila u izradi programa kojim građanima nudimo bolju i progresivniju budućnost.”, rekao je Vidović i dodao da program pokazuje hrabrost da se izađe iz stanja podjela i sukoba koji zemlju pritišću, kako bi se mogao napraviti korak naprijed.

  Na program su ranije pristigle četiri primjedbe, koje su, uz određene dopune, na Konvenciji i uvažene.

  Uslijedila je potom rasprava o Statutu stranke na koji je uloženo 145 amandmana. Predsjednik Glavnog odbora i predsjedavajući Radnog predsjedništva Erik Fabijanić kazao je da velik broj amandmana predstavlja optimističan znak da se u stranku vraća aktivistička komponenta te da članice i članovi stranke temeljito promišljaju o sadržaju temeljnih dokumenata stranke.

  Jedan od značajnijih amandmana koji je većinom glasova prihvaćen, jest onaj Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da Općinski i Županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupak, a član može staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo. Konkretno, kod Grbinovog amandmana, Komisija nije imala prijepore oko merituma, već oko nomotehnike, no on je na koncu usvojen uvjerljivom većinom.

  Prihvaćen je i amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, dakle i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

  Novi Statut SDP-a usvojen je jednoglasno, a njime će se u stranci ojačati mehanizmi demokratizacije, uvesti decentralizacija i deakumulacija funkcija.

  Novim Statutom primijenit će se načelo “jedan član – jedan glas” za sve funkcije u stranci jer mnogi u SDP-u u budućnosti trebaju dobiti priliku da daju svoj doprinos stranci. Ide se i korak dalje, uvođenjem predizbora te se čini radikalan iskorak nakon kojeg hrvatska politika više neće biti ista.

  U budućnosti će SDP na listama za Sabor, Europski parlament i Županijske skupštine imati 50 posto žena na izbornim listama.

   

  Glavna poruka Konvencije, koja se ove godine održala pod sloganom „Sve je na nama“,  jest novo lice socijaldemokracije, novi početak i priprema za preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku po treći put.