Davor Bernardić u velikom intervjuu za Večernji

  U nedjeljnom broju Večernjeg lista objavljen je veliki intervju predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

  Izdvojili smo nekoliko pitanja i odgovora:

  VL: Koja je vaša vizija SDP-a? Kažu mnogi da ste se pogubili?

  D.B.: Moja vizija SDP-a je SDP koji Hrvatskoj vraća nadu i rješava ključne probleme u društvu. Važno je zaustaviti odljev mladih ljudi iz Hrvatske. Jer Hrvatska uz ovu Vladinu demografsku politiku umire. U zadnje dvije godine iselilo se 120 tisuća ljudi.

  VL: I kako će SDP spriječiti mlade da odlaze?

  D.B.: Boljim obrazovanjem, boljim radnim mjestima i boljim stanovanjem. Pripremamo set mjera za pametne investicije. Moramo zadržati naše najbolje mlade stručnjake u inženjerstvu, informatici, farmaceutici… Strukovne smo škole potpuno zanemarili. Važno je početi procese edukacije i obrazovanja od najranije životne dobi. Zalažemo se za cjelovitu kurikularnu reformu i za to imamo rješenja – odmah. Za razliku od ove Vlade koja najavljuje pilot-projekte koji će – možda – startati za godinu dana! Trebamo aktivne mjere stambene politike, trebamo stanove za najbolje znanstvene novake. Bez krova nad glavom nitko u Hrvatskoj neće ostati.

  VL: Pozivali ste premijera Plenkovića na kavu, je li se dogodila?

  D.B.: Prije devet mjeseci pozvao sam Plenkovića da razmotrimo, kao dvije najjače stranke u Hrvatskoj, možemo li se dogovoriti oko pet najvažnijih stvari u državi – o reformi zdravstva, obrazovanja, rada i zapošljavanja, otvorenosti i sigurnosti. Smatrao sam da su to nadstranačke teme, reforme važne za budućnost Hrvatske. Ali kao što znate, taj je prijedlog ismijavan. I kava se nikad nije dogodila.

  Vrijedi li poziv i dalje?

  D.B.: Ne, nema više poziva na kavu. Eventualno ga mogu pozvati na porciju domaćeg kiselog zelja, s obzirom na to da mi ga stalno predbacuje. Šteta što ne vjeruje da se najbolje kiselo zelje proizvodi u Hrvatskoj. Mogao bi mi tom prilikom odgovoriti kako je u Hrvatsku doveden strvinarski fond koji će dobro zaraditi na Agrokoru.

  Cijeli intervju možete pročitati ovdje.