Dalibor Macan – Životopis

  Dalibor Macan, rođen je 13.09.1977. godine. Od 2005. godine na lokalnim izborima izabran je za najmlađeg istarskog Općinskog načelnika u Općini Svetvinčenat čiju funkciju i danas obnaša.

  Tijekom 12 godina rada i iskusnog vođenja Općine Svetvinčenat, naglasak je stavljen na turistički razvoj, a rezultate njegovog rada dokazuju turistički pokazatelji te brojke dolazaka i noćenja ostvarenih na području Općine Svetvinčenat, razvojem turisičkog proizvoda i destinacijskim menagmentom.

  Sustavnim upravljanjem destinacijom realizirali su se strateški projekti te identificirali budući kojima se stvaraju uvjeti za razvoj gospodarstva, povećanje kvalitete života mještana Općine Svetvinčenat i ugodniji boravak svih posjetitelja.

  Kroz posljednja tri mandata, edukacijom o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije te implementacijom strateških europskih projekata, preuzeo je ulogu leadera jedinica lokalne samouprave u povlačenju bespovratnih sredstava čime dokazuje svoju sposobnost i motivaciju za ulaganje u razvojne projekte.

  Kao načelnik Općine Svetvinčenat, koja je nadaleko poznata po kulturnom turizmu i građenju turističkog identiteta, uspješno koristi sve njene komparativne prednosti kako bi kroz strukturirane manifestacije privukli goste u mjesto i na taj način osigurali promociju i radna mjesta za sve djelatnike u ugostiteljstvu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima. Savičentski kaštel Morosini-Grimani od svih istarskih kaštela, najviše korišten za organizaciju raznih festivala, koncerata i ostalih evenata, a iz Europskih fondova osigurana su i bespovratna sredstva za njegovu kompletnu obnovu i kreiranje turističkih sadržaja.

  Odgovornost prema javnom dobru, međugeneracijska solidarnost, održivi razvoj, socijalna osjetljivost, skrb prema potrebitima, briga o djeci, stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj, bezuvjetna ljubav i strast prema Svetvinčentu je ono što je obilježilo njegov rad u protekla tri mandata kao načelnika ove male općine kroz kojeje opravdao povjerenje svojih sugrađana.