Frane Šesnić – Životopis

Frane Šesnić rođen je 6. travnja 1979. godine u Splitu gdje je završio MIOC, a potom na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje stekao diplomu mag. ing. elektrotehnike. Trenutno je na poslijediplomskom studiju financijskih institucija i tržišta na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radno iskustvo stječe od 2001. godine kao predavač programiranja i upravljanja bazama podataka na pučkim otvorenim učilištima Proanima i Pitagora u Splitu.

Od tada je obnašao različite dužnosti od voditelja ključnih kupaca (Key account manager), razvojnog inženjera, IT managera, arhitekta poslovnih procesa i direktora. Profesionalno iskustvo stjecao je u većem broju tvrtki hrvatskog privatnog sektora, poput: Adria Media, Sunčani Hvar d.d., Perceptum d.o.o., Algebra POU, Edukacijski centar, Kapsch, a međunarodno radno iskustvo u tvrtkama Mobilkom Austria AG&CoKG, Beč, Ove Arup Ltd, London, u kojima je zaposlen kao software razvojni inženjer te konzultant za obnovljive izvore energije i održiv razvoj.

Od 2012. godine obnaša dužnost direktora Razvojne agencije Zagreb (Tehnološki park Zagreb) gdje aktivno sudjeluje u razvoju infrastrukture i poduzetničkog okruženja u Gradu Zagrebu. U Tehnološkom parku upravlja programima predinkubacije poduzetničkih timova, inkubacije i postinkubacije tvrtki koje razvijaju inovativne proizvode visoke tehnologije za globalno tržište. Inicijator je uspješnog akceleracijskog programa Startup Factory Zagreb, specijaliziranog za Smart city rješenja na području pametnog turizma. Radi na uspostavi inovativnih financijskih instrumenata za razvoj inovativnog i tehnološkog startup poduzetništva.

Kroz djelovanje u Razvojnoj agenciji Zagreb aktivno sudjeluje u razvoju projektnih inicijativa i prijavi za natječaje EU financiranja kroz strukturne fondove, nacionale i europske programe.

Inicijator je i predsjedavajući na međunarodnoj konferenciji Zagreb Forum s tematikom kreativnih gradova i EU.

Predsjednik je skupštine najveće zadruge u Hrvatskoj, Zadruge za etično financiranje (ZEF).

Frane Šesnić, bio je član koordinacijskog tima za uspostavljanje i provedbu projekta BIOCentra–inkubacijskog programa za predkomercijalne, istraživačke i komercijalne projekte, kao i start-up tvrtke koje rade u području bio-znanosti. Također, član je Upravnog odbora nacionalnog klastera konkurentnosti ICT industrije. Zalaže se za izgradnju S&T&B (Scienece, Technology & Business) inovativne infrastrukture, koja bi služila povezivanju poduzetnika te znanstvenih, razvojnih i istraživačkih institucija u svrhu kreiranja novih inovativnih proizvoda za globalno tržište.

Područja interesa su mu razvoj inovacijskog poduzetništva, financijskih instrumenata namijenjenih razvoju, kreativnost, e-Governance, zelene i digitalne ekonomije te zanimanja i kompetencije budućnosti. Sudjeluje kao predavač na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama te kao gost predavač na više fakultetskih programa.

Kad mu obiteljske i poslovne obveze dozvoljavaju,  jedri i pjeva u klapi Petrada.