Snježana Banović – Životopis

Redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu 1963. godine.

Studirala francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti (1990), doktorirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2011).  Usavršavala se na nizu stipendija i edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu od čega se ističu Fulbrightova stipendija na Sveučilištu YALE, masterclass na Bussines School of Chicago University – London i usavršavanja u umjetničkim ustanovama u Francuskoj i Njemačkoj. Kao nastavnik gostovala je na više sveučilišta u inozemstvu (Wayne State College, NE, USA, Carl Franzens-Universität, Graz, Sorbonne IV, Paris). Dosad je objavila dvije knjige: Država i njezino kazalište (Profil, 2012), Kazalište krize (Durieux, 2013), a još su dvije u pripremi (Kazalište za narod – HNK u Zagrebu 1945 – 1955), Službeni izlaz – ogledi o kazalištu, kulturi i politici).

Režirala je 50 – ak predstava i scensko-glazbenih događanja u zemlji i inozemstvu (Češka, Srbija, SAD), autorica je više scenskih predložaka, adaptacija i prijevoda za kazalište. Autorica je mnoštva znanstvenih i stručnih tekstova iz područja teatrologije, recenzentica više znanstvenih članaka, promotorica brojnih književnih i teatroloških izdanja. Redovito objavljuje kolumne i blogove o kazalištu, kulturi i politici u tiskanim i on-line izdanjima. Glavno područje njezina rada i istraživanja su nacionalna kazališta, nacionalni festivali u kontekstu kulturne politike Hrvatske i EU te kulturni menadžment i kulturna politika.

Članica je više umjetničkih udruga i mreža u Hrvatskoj i u inozemstvu. U dva je navrata bila predsjednica Vijeća za scensku umjetnost Ministarstva kulture RH, a bila je i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, ustanove «Rachlin and friends» u Dubrovniku te predsjednica Vijeća za Dramu Dubrovačkih ljetnih igara.

Govori engleski i francuski jezik, a služi se još i španjolskim, talijanskim, njemačkim i grčkim jezikom.

Nije članica nijedne političke stranke.