Vesna Škulić – Životopis

  Vesna Škulić, rođena 1.10.1961., u Hrvatski sabor ušla kao nezavisni kandidat na listi SDP-a i kao takva postala prvom osobom s invaliditetom koja je obavljala tu dužnost u hrvatskom parlamentu. Tu je dužnost je obnašala u dva mandata.

  Vesna je zvanje upravnog referenta stekla 1981. godine na Centru usmjerenog obrazovanja za upravu i pravosuđe u Zagrebu. Bogato radno iskustvo gradi od 1987. godine, a ono je u cijelosti usmjereno ka promociji i zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom i nacionalnih manjina.

  Tijekom Domovinskog rata kao radio-amaterka, pronašla je desetine razdvojenih obitelji, prenijela preko sto tisuća humanitarnih poruka, rukovodila akcijom evakuacije iz opkoljenog Sarajeva (1993.), osoba oboljelih od mišićne distrofije te vodila razmještanje osoba u zemlje primateljice (Njemačka i Nizozemska). Sudjelovala je i u spajanju razdvojenih obitelji na području koja su bila zahvaćena ratom u Hrvatskoj i  Bosni i Hercegovini te logističkom potporom bila u provedbi brojnih humanitarnih akcija Domovinskog rata, među kojima „Ranjeni Zadar  – Ranjenom Sarajevu“, „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, „Spasimo život“ (nakon vojno –redarstvene akcije Oluja).

  Od 1998. do 2000. zaposlena je Odjelu za humanitarne djelatnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi, a potom postaje pomoćnicom tajnice Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom. Saborskom je zastupnicom bila od 2003. Vesna je kao izaslanica Hrvatskog sabora i Odbra za ljudska prava sudjelovala u izradi teksta UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, u ime Republike Hrvatske glasala u Općoj skupštini  UN-a  u New Yorku o prihvaćanju njena teksta, sudjelovala kao izaslanica izaslanica Hrvatskog sabora na  Paraolimijskim igrama u Aterni, Pekingu  i Vancouveru te na raznim međunarodnim i nacionalnim konferencijama o zaštiti ljudskih prava osoba s invaliditetom i manjinskim pravima.

  Autoricom je i voditeljicom radijske emisije „Nevidljivi ljudi“, glasnogovornicom Hrvatskog športskog saveza invalida – Hrvatski paraolimpijski odbor te voditeljicom  TV Božićnog  koncerta namjenjenog promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz projekt „Rukom u ruci do sunca“ Hrvatsko – Američkog  Društva.

  2005. U ime Kluba SDP-a predložila sam donošenje Deklaracije o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatski sabor i usvojio (prvi dokument u RH protiv diskriminacije osoba s invaliditetom), a kroz posljednja dva mandata saborske zastupnice bavila sam se promicanjem i zaštitom ljudskih prava osoba s invaliditetom i nacionalnih manjina

  Danas je koordinatorica za provedbu  Projekte osoba s invaliditetom i osoba oboljelih od rijetkih bolesti Ministarstva zdravlja.