Glasovac iz Sinja: Građani su sve siromašniji. Najsiromašnija skupina su umirovljenici

Na današnjoj konferenciji za medije koja se održala u Sinju sudjelovali su predstavnici SDP-a te su se fokusirali na dvije teme – stambena i mirovinska politika. Na konferenciji su sudjelovali Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a i saborska zastupnica, Nataša Delonga Poparić, predsjednica SDP-ovog Savjeta za rad i mirovinski sustav, gospođa Mira Perić, umirovljenica i povjerenica SDP-ovog Foruma seniora Grada Sinja te Nikola Vučković, predsjednik gradske organizacije SDP-a Sinja.

“U posljednjih 7 godina Plenkovićevog mandata rezultat njegove vladavine možemo mjeriti u tome da je više od 70 tisuća građana u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. 262 tisuće je iselilo iz hrvatske. Cijene hrane su porasle za više od 30 posto s tim da cijene osnovnih namirnica bilježe rast i do 175 posto. Ova inflacija je pogodila cijelu hrvatsku. Građani su sve siromašniji, a najsiromašnija skupina društva su zapravo ljudi s najnižim primanjima i umirovljenici. Ono što se propustilo napraviti u ove posljednje 3 godine je zaštiti građane od snažnog cjenovnog udara. Nismo ništa napravili ni po pitanju ozbiljne stambene politike koja bi našim građanima osigurala pravo na dostupnost priuštivog, adekvatnog i kvalitetnog stanovanja. Cijene stanova u posljednjih 7 godina porasle su više od 60 posto. Prema svim istraživanjima naši mladi najduže ostaju u roditeljskom domu. Čak do 34. godine. Ne zato što to žele, nego zbog toga što nemaju izbora. Da bi se osamostalili oni naprosto moraju ili ići u najam, čija je cijena poprilično visoka, a o kupovanju stana se ne isplati ni govoriti. To je za mlade nedostižan san”, kazala je Sabina Glasovac.

Nakon par uvodnih riječi uslijedila su pitanja od novinara.

“Analizama koje smo proveli smo vidjeli da se glas umirovljenika ne čuje. Pogotovo u našem ruralnog kraju. Ja želim da se naš glas čuje. Želim da budemo dio promjene za bolje i da vratimo dostojanstvo koje nam je sigurno poljuljano. Ne samo kao umirovljenicima nego i kao građanima populacije iznad 50. Znamo da mladi iz našeg kraja odlaze, vrlo rijetki se vraćaju. Mene to kao umirovljenicu, majku i baku izuzetno razočarava i u tom segmentu osjetila sam potrebu da s kolegama ojačamo Forum seniora SDP-a u Gradu Sinju i sukladno tome je moj angažman u posljednje vrijeme bio da pronađem nove članove i istomišljenike od 50-ak godina pa na dalje. Ova populacija ima nešto za reći, no nemaju prostor za to iznijeti. Upravo zbog toga Forum seniora nije isključivo stranački već je otvoren za sve građane iznad 50 godina. Sinergija mladih i nas starijih je jako potrebna. Stoga ćemo morati neke teme od našeg interesa artikulirati zajedno. Recimo, dostupnost zdravstvenih usluga, smještajni kapaciteti, osmišljavanje raznih društvenih djelatnosti. Pozivam da glasno zagovaramo baš potrebe nas starijih sugrađana i da inzistiramo da nas se čuje. Mirovinu treba živjeti”, poručila je to friška umirovljenica Mira Perić.

“Naš naglasak je na neuravnoteženosti plaća i profita i mirovina. Strateški cilj SDP-a kad dođemo na vlast je povećanje mirovina i plaća. Hrvatska nažalost danas ima milijun i dvjesto tisuća umirovljenika. U odnosu na EU prva smo država po broju iseljenja i to najviše mladih. Činjenica je da je rastao BDP i da se proračun puni, ali isto tako je činjenica da je profit pojedinih poduzetnika zadnjih godina rastao preko 80 posto. Isto je tako činjenica da su plaće raste 17 posto, a mirovine 7 posto. Međutim to nije pravo povećanje. Realno gledajući i pale se s obzirom na inflaciju. Što se tiče mjera SDP-a mi tražimo i ići ćemo na kompletnu reformu mirovinskog sustava jer ovako jednokratne pomoći ne vode ničemu. Dvije mjere s kojima će SDP odma ići, a to su usklađivanje plaća i cijena te trajni dodaci koji bi odma prvu godinu išli 10 posto i ostale 3 godine po 5 posto. Cilj nam je doći s prosječnih 500 eura mirovine na 750 eura. Novca ima. Proračun se puni”, kazala je Nataša Delonga Poparić.

“Za današnju konferenciju smo upravo odabrali Sinj jer mislimo da Sinj ima problema u obje kategorije politika. Mogli ste sada čuti što će SDP napraviti ako bude imao tu priliku kako bi riješio ove probleme i mladih i starih, ali i onih između. Sve je to ostvarivo, to nisu samo prazne priče i potrudit ćemo se to iznjedriti”, rekao je za kraj Nikola Vučković.

 

(tekst i foro: dalmacijanews.hr)