Lalovac: Bolnice u Hrvatskoj nemaju pojma kome i što duguju

U srijedu se na dnevnom redu Sabora našlo Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2023. pri čemu je oporba opetovano upozoravala na loše stanje u zdravstvenom sustavu jer, kako je rekao SDP-ov Boris Lalovac, bolnički sustavi “nemaju pojma kome duguju niti popise što duguju”.

“Bolnički sustavi nemaju pojma kome duguju, a nemaju ni popise što duguju”, rekao je Lalovac tijekom rasprave u Hrvatskom saboru o tom izvješću.

Upozorio je i kako podaci vezani uz lijekove i medicinski potrošni materijal kod značajnog broja bolničkih zdravstvenih ustanova nisu realno evidentirani u poslovnim knjigama niti iskazani u financijskim izvješćima.

Naveo je i kako je od 38 bolničkih zdravstvenih ustanova njih većina od Državnog ureda za reviziju dobila uvjetna mišljenja a njih sedam bezuvjetna.

Lalovac je upozorio i da je u tom izvješću Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dobila nepovoljno mišljenje. Pri tome, rekao je, HERA je odobravala licence bez da je od gospodarskih subjekata tražila da im dostavi potvrdu imaju li zaposlene osobe a što je glavni uvjet za dobivanje licence.

Također, licence su produživane bez kriterija i sl.

“Ovo su sustavne i ozbiljne pogreške”, kazao je Lalovac i pozvao premijera Andreja Plenkovića da reagira na te nalaze Državne revizije.