Picula: Pobjeda Laburista očekivana, ali neće im biti jednostavno

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova SDP-a Tonino Picula gostovao je u Novom danu gdje je komentirao crnogorsku rezoluciju, izbore u Francuskoj i Britaniji, ali i izbore u SDP-u.

Picula smatra kako su izbori u Britaniji, održani osam godina nakon referenduma o Brexitu, pokazali da je biračima dozlogrdilo eksperimentiranje i traženje novog britanskog identiteta.

“Tu su i krize koje nisu posljedice Brexita, tako da je pobjeda Laburista bila očekivana, ali ni njima neće biti jednostavno jer nasljeđuju jednu tešku situaciju u vladi i ostaje vidjeti koliko će zadovoljiti velika očekivanja birača”. rekao je.

Komentirao je i uspon desnice u Francuskoj.

“Fascinantan je podatak da je na tim izborima 10 milijuna ljudi više glasalo za stranku Marine Le Pen nego na zadnjem izborima, Došlo je do ozbiljnog pomaka i biračko tijelo je pokazalo da ne želi da Emmanuel Macron vlada samostalno. Ostaje činjenica da je on potrošio svoj politički kapital”, dodao je.

Navodi da se promjene u Francuskoj ne tiču samo te zemlje nego i cijele EU. “Nema sumnje da je Macron ovim izborima oštetio politički centar u Francuskoj”, istaknuo je Picula.

Mađarska je preuzela predsjedanje EU-om, a Picula kaže da su slogani dobar pokazatelj.

“Belgija je imala slogan “Zaštiti, ojačati i pripremiti”, a Orbanov mandat je počeo pod sloganom “Učiniti Europu ponovno velikom”. Razlika je što on želi učiniti Europu velikom, a ne EU. Njegov odlazak u Kijev je bio samo opravdanje kako bi mogao otići i u Moskvu. On će sigurno pokušati progurati svoje ambicije, ali postoji neki štiti i mehanizmi koji će ga limitirati”, ustvrdio je.

Picula napominje kako srpski predsjednik Aleksandar Vučić uvelike utječe na Crnu Goru.

“Velik utjecaj tu ima i SPC, ali svoju ulogu igra i Milorad Dodik. Crnogorska vlada je mozaička i veliku ulogu ima Pokret za Europu, no ključnu podršku im daju formacije s izrazitom proruskom i prosrpskom orijentacijom koje žele dokazati da je crnogorski identitet regionalna varijanta srpskog identiteta. Ovo samo pokazuje koliko se crnogorski premijer Spajić trudi zadržati na vlasti”, rekao je.

 

O mogućoj kandidaturi na unutarstranačkim izborima u SDP-u kaže da je to moguće i iz Bruxellesa.

“Ja ću sudjelovati na unutarstranačkim izborima i neću stajati sa strane. Rokovi za kandidature teku i ja ću svakako objaviti na koju ću se funkciju kandidirati”, istaknuo je.