SDP Varaždinske županije: Vlada HDZ-a okrenula je leđa radnicima Varteksa

SDP Varaždinske županije reagirao je priopćenjem na najavljeni stečaj tvrtke Varteks.

Tisuće naših majki i očeva, baki i djedova gradili su Varteks, gradeći tako i naš Varaždin i cijeli naš zavičaj na sjeveru Hrvatske. HDZ-ova privatizacija s početka devedesetih započela je proces sustavnog uništavanja ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta i ponosa Varaždina i cijele Varaždinske županije.

Jučerašnja odluka o pokretanju stečaja nad Varteksom, pa i zbog nerazumijevanja državne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), posljednji je čin ove tužne priče za radnice i radnike Varteksa, njihove obitelji, za sve bivše Varteksovce i za sve kojima je Varteks u srcu.

U ovim uvjetima kada je Vlada HDZ-a okrenula leđa radnicima Varteksa prvenstveni interes mora biti zaštita radničkih prava, isplata njihovih zaostalih plaća, kao i zajamčenih plaća, ali i svih potraživanja s osnove radnog odnosa u Varteksu u kojemu su radili tri i više desetljeća. Radnici imaju pravo i na zakonom propisane otpremnine, što zajedno sa zaostalim neisplaćenim plaćama mora biti u prvom isplatnom redu tražbina. Prava i potraživanja radnika imaju apsolutno prvenstvo u odnosu na sve druge vjerovnike (banke, državu, pozajmice bivših vlasnika…).

Sa stečajem Varteksa propao je i tzv. strateški projekt Vlade HDZ-a. Tri godine nakon proglašenja Varteksa strateškim projektom konačna je bilanca potvrda politike HDZ-a: nastala su dva trgovačka centra na području tog „strateškog projekta“, a istovremeno su radnici ostali bez posla i Varteks završio u stečaju. To je najbolji pokazatelj da je „strateški“ projekt HDZ-ove Vlade bio isključivo nekretninsko-developerski projekt. Krupni je kapital prepoznao „strateški“ interes, „strateški“ bacio oko na nekretnine Varteksa, a radnike poslao na burzu. Ništa neobično kad je u pitanju HDZ i njihova podrška krupnom kapitalu.

Žalosti spoznaja da Vladi HDZ-a nije nimalo stalo do domaće proizvodnje, domaće industrije. To su pokazali stavom i odnosom HBOR-a koji se u mjesec dana nije udostojio odgovoriti na prijedlog Uprave Varteksa kojim se tražilo rješenje za spas Varteksa. Ovakav maćehinski odnos i nerazumijevanje važnosti domaće proizvodnje, domaće industrije HDZ kao da želi svesti našu zemlju na turizam i trgovinu u kojoj dominiraju strani trgovački lanci koji nam prodaju preskupe vlastite proizvode uz asistenciju politike koju promovira HDZ.

Stečaj Varteksa poraz je ne samo Vlade HDZ-a, već i gradskih i županijskih HDZ-ovih dužnosnika, od HDZ-ovog župana Stričaka, HDZ-ovog ministra Habijana, HDZ-ovog saborskog zastupnika iz našeg kraja Kaniškog, koji su redom ostali samo nijemi promatrači Varteksovih poziva za pomoć prema HBOR-u, Ministarstvu gospodarstva, Vladi. Morat će objasniti svim građanima Varaždina i Varaždinske županije zašto su ostali po strani dok je Varteks tražio pomoć!?