Sokolić: Izjasnila sam se kao katolkinja, ali oni koji kleče na trgovima vrše teror

Saborska zastupnica SDP-a Tanja Sokolić gostovala je jutros u Studiju 4 na HTV-u. Komentirala je najavu pokretanja Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zahtjev Marijana Pavličeka iz Hrvatskih suverenista da se to stopira i da se Istanbulska konvencija deratificira.

Pavliček je uvjeren kako sama riječ “rodni studiji” jasno daje do znanja da se radi o studijima u kojima će se promovirati rodna ideologija. Sokolić smatra kako nema utemeljenosti u onome što Pavliček govori.

“Ti stručnjaci su potrebni u našem društvu. Oni razvijaju određenu ekspertizu koja je potrebna u našem društvu, zato što je potrebno istraživati rodne uloge, potrebno je sudjelovati u osvještavanju i prevenciji nasilja prema ženama”, kazala je.

“Jednostavno, takvi stručnjaci će se moći zapošljavati u različitim segmentima našeg društva. I oni su nam u svakom slučaju potrebni”, nastavila je. Tvrdi kako su rodni studiji prvenstveno važni za razumijevanje jednakosti među spolovima, odnosno za razumijevanje prava žena.

“Oni pružaju akademsku osnovu za proučavanje uloga rodova, za proučavanje društvenih struktura i oni su ključni za izgradnju pravednijeg i inkluzivnijeg društva u Hrvatskoj”, rekla je. Predstavila je i koja su tri osnovna, odnosno obavezna kolegija.

“Feministička teorija, feministička metodologija i rodna povijest. Feministička teorija se bavi različitim teorijama feminizma, pritom imajući na umu odnose prema ženama, odnosno uloge žena u društvu. Zatim, feministička metodologija pruža različite metode kojima će se moći istraživati te rodne uloge u našem društvu, a rodna povijest istražuje povijest oblikovanja rodnih uloga u društvu”, navela je.

“Znači, oni smatraju da će sprječavanjem rodne ideologije moći zabraniti nekom pojedincu da se izjašnjava onako kako on želi. Bilo koja većina u društvu ne može bilo kojoj manjini, odnosno pojedincu, zabraniti takve stvari”, kazala je Sokolić.

“Ja bih voljela da se saborski zastupnici na desnici bore protiv terora manjine koja će i danas klečati na Trgu bana Jelačića. Gdje mole za autoritet muškarca nad ženama, samo zato što je muškarac. Ja sam konkretno žena, izjasnila sam se i u bilo kakvim upitnicima i popisu stanovništva, izjasnila sam se kao katolkinja. Ja sam pripadnica te većine koja osjeća teror manjine muškaraca koja će i danas klečati na Trgu bana Jelačića i moliti za autoritet. Ja sam pripadnica žena koja je bila na određenim položajima, koja je imala autoritet nad muškarcima i ne želim da bilo koja žena koja dolazi iza mene na takve položaje ima problema s time samo zato što je žena”, dodala je.