Ahmetović: HEP nije briga što će gospodarstvo propasti i što će građani plaćati veće cijene električne energije

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović osvrnula se danas na Zakon o tržištu električne energije istaknuvši da ga treba promatrati prvenstveno iz aspekta dobrobiti i interesa Republike Hrvatske i njenih građana. Navela je kako Hrvatska uvozi 33,9 posto električne energije zbog kojeg se priprema dizanje cijena energije za gospodarstvo za 40 posto, a samim time i uništavanje našeg ionako slabašnog gospodarstva.

“Da bi to spriječili trebali smo smanjiti udio uvoza gdje nam cijene ionako diktiraju drugi, odnosno Mađari. I to ste vi potvrdili. Potrebno je izgraditi termoelektranu od 400- 500 MW. HEP umjesto takve elektrane u Rijeci gradi elektranu od 60 MW koja je sedam puta manja od potreba Republike Hrvatske. I ne, novac nije u pitanju, jer HEP iskazuje dobit od 1,5 mlrd kuna, elektrana od 60 MW, tj. lokacijska dozvola košta svega 4,5 mil kuna”, rekla je Ahmetović.

Iz izvješća HOPSA za 2019 godinu može se pročitati kako hidrološke prilike u pojedinim dijelovima godine te neraspoloživi rast i cjenovna nekonkurentnost termoelektrana uzrokovale su visoki uvoz u hrvatski termoenergetski sustav. U pojedinim pogonskim situacijama, dostatnost električne energije, promatrane kroz hrvatski elektroenergetski sustav nije bila zadovoljena.

Ahmetović ističe da problema financijskih nema, ali ima problema u radu za opće javno dobro.

“HEP nije briga što će gospodarstvo propasti. Nije ga briga što će u konačnici i građani plaćanjem veće cijene proizvoda platiti to povećanje veće cijene energije za gospodarstvo. Sigurnost opskrbe električne energije znači i sigurnost stabilnih cijena za potrošače, kućanstva i gospodarstvo. HEP ima financijskih sredstava a umjesto da investira on radije vraća u proračun. A građani će naravno platiti rast cijena”, rekla je.

Pozvala je Vladu da dok se ne osigura sigurnost sustava na način da se smanji ovisnost o uvozu po galopirajućim cijenama, da se suzdrže od naplate naknada koje se u čl. 56. spominje, jer su ionako tu naknadu već platili građani, a HEP pored svega nije sposoban višak prihoda nad rashodima investirati. Nije to izmišljanje tople vode, ako je to mogla Španjolska može i Hrvatska”, rekla je Ahmetović, istaknuvši kako se Španjolska pobrinula da se prosječni mjesečni računi njihovih građana smanje do kraja godine za 22 posto. S obzirom da HEP ostvaruje dobit koju ne investira nego vraća u državni proračun, prostora za intervenciju u obliku smanjenja naknada i PDV-a na električnu energiju ima.