Bauk: Pomoć ukrajinskim vojnicima može se realizirati kada Vlada donese odluku uz suglasnost predsjednika Republike

  Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u ponedjeljak je predstavnicima medija u Hrvatskom saboru rekao kako je SDP na proračun uputio stotinu amandmana, od kojih su neki čak i prihvaćeni.

  “Amandmani su bili uglavnom bazirani na pomoć ugroženim skupinama, na neke važne lokalne infrastrukturne projekte i na jačanje demokratskog sustava. Tri su prihvaćena, čini mi se. Dva za srednje škole i jedan za menstrualno siromaštvo. Postoji, doduše, opasnost kao i prošle godine da neki budu prihvaćeni, a onda u rebalansu maknuti. Na kraju se broji ono što je realizirano”, rekao je Bauk.

  Istaknuo je kako je u zadnjih mjesec dana zanimljivo to što je ministar vanjskih poslova prekoračio svoje ustavne ovlasti i prihvatio obavezu Republike Hrvatske izvan svojeg ustavnog dosega bez da se konzultirao sa sukreatorom vanjske politike i zbog toga će biti zanimljivo u saborskoj raspravi u srijedu.

  Na pitanje smeta li mu što će možda netko reći da je SDP ostao na krivoj strani povijesti, rekao je da su oni svakako bili na pravoj strani povijesti čak i kad je HDZ bio potpuno na krivoj strani
  povijesti.

  “Prema tome, i ovo svrstavanje SDP-a biti će na pravu stranu. Na tu demagogiju HDZ-a smo već naviknuli, dakle pomoć obuci ukrajinskih vojnika se može realizirati po Ustavu na način da Vlada donese tu odluku uz suglasnost predsjednika Republike pa neka onda to i naprave”, rekao je Bauk.

  Na pitanje ima li neka očekivanja od nizozemskog suda po pitanju Fortenove rekao je kako institucije uvijek rade svoj posao, samo je pitanje kako ga rade.

  “Dakle, što se tiče preuzimanja dionica 43% čini mi se od Sberbanke, o tome je li to kršenje sankcija, je li to u skladu sa zaštitom Nizozemske, odlučiti će nizozemski sud i to je to. Kada nizozemski sud odluči biti ćemo svi pametniji, pa tako i Vlada”, rekao je.

  KPMG koji je radio vještačenje za Agrokor obavijestio je DORH da oni nisu certificirani za takva vještačenja, ali svejedno je plaćeno 11 milijuna eura. Da je takav propust napravio netko od lokalnih čelnika ili državnih dužnosnika, njime bi se bavio DORH, a tko će se baviti DORH-om, ne znam, kaže Bauk.