Bauk: Zabrinjava nas lakoća kojom je HDZ spreman kršiti Ustav da bi se etiketiralo političke protivnike da su rusofili

  Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk komentirao je u četvrtak prijedlog Odluke koju je Vlada donijela vezano za obuku ukrajinskih vojnika, istaknuvši da drži da se ne radi o nadležnosti Hrvatskog sabora, već da je to Ustavom stavljeno u nadležnosti Vlade.

  “Zabrinjava nas lakoća kojom je HDZ spreman kršiti Ustav, a još više zabrinjava lakoća kojom je predsjednik Vlade spreman etiketirati one koji upozoravaju da krši Ustav. Ova agresija HDZ-a na Ustav doista se može usporediti kao agresija Rusije na Ukrajinu. Smatramo da je pravi trenutak da se konačno uskladi vanjska politika između Vlade i predsjednika. A posebno da članovi Vlade prestanu preuzimati međunarodne obaveze u onim pitanjima za koja nisu isključivo nadležni te da se ubuduće o tome, a trebali su i do sada, dogovaraju sa sukreatorom vanjske politike, a to je predsjednik”, rekao je Bauk.

  Pozvao je Vladu i predsjednika da zajednički donesu odluku o obuci ukrajinskih vojnika nakon što razmotre sve implikacije za Republiku Hrvatsku.

  “Slučaj da se svjesno krši Ustav zbog toga da bi se etiketiralo političke protivnike kao rusofile ili nečije korisne idiote smatramo nedopustivim i zabrinjavajućim u demokratskom društvu. Nismo za to da se Hrvatska pretvori u Rusiju, a Plenković u Putina. Neka se vrate u ustavne okvire”, rekao je Bauk.

  Upitan za jučerašnju raspravu o proračunu, kratko je kazao da SDP neće podržati proračun iz razloga koje su jučer iznijele njegove kolege.

  “Bilo bi za hrvatski parlamentarizam bolje da je rasprava bila u ranijim satima, ali čini mi se da je pozornost barem zastupnika vladajuće većine popustila onda kada je premijer otišao iz Sabora. To se često događa, aktivni su samo dok je on u Saboru”, kazao je Bauk.