Bernardić: Divjak mora otići

  Nakon što su na sindikalnom referendumu prosvjetni radnici u visokom postotku odbili Vladinu ponudu, predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da njegova stranka „zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice Blaženke Divjak“.

  Ocijenio je da su najodgovorniji za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i to što djeca još uvijek ne idu u školu predsjednik Vlade i ministrica obrazovanja Divjak te stoga zahtijeva hitno ispunjenje zahtjeva učitelja i odlazak ministrice.

  “Ogromna većina učitelja i nastavnika rekla je da ne podržava prijedlog predsjednika Vlade. To dovoljno govori o tome što oni misle o njemu i njegovom pokušaju da ih opet omalovaži i ponizi“, rekao je Bernardić.

   

  Ministrica Divjak mora otići

  Učitelji su odbili prijedlog predsjednika Vlade i na taj način mu poručili da nisu roba koju može kupiti kao ovu saborsku većinu. Za propast obrazovne reforme i štrajk krivi su on i ministrica Divjak, koja mora otići.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 29. studenoga 2019.

   

  Učitelji su pokazali da nisu roba i da ih se ne može kupiti kao što je kupljena ova saborska većina, istaknuo je.

  Na dvodnevnom sindikalnom referendumu sudionika u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

  Arsen Bauk poručuje da je logičan potez zahtjev za opoziv predsjednika Vlade nastavi li se ova situacija još neko vrijeme.

  “Sasvim je sigurno da će, ako se ova situacija nastavi, doći do političke krize, i to zahtijeva reakciju političkih aktera pa i opozicije. Ako se ovo nastavi još neko vrijeme, a novca za ispunjenje zahtjeva ima, onda se radi o velikoj neodgovornosti predsjednika Vlade i logičan potez je zahtjev za opoziv“, najavio je Bauk.

  Po njegovu mišljenju, eventualna sudska zabrana štrajka izazvala bi dodatni socijalni bunt.

  “O tome neka razmišljaju oni koji su za to zaduženi. Očito je da ni oni ne koriste tu mogućnost jer znaju da bi im to politički štetilo. Predsjednik Vlade je umjesto da zadovolji zahtjevu koji stoji 350 milijuna kuna najavio nešto što košta četiri puta više. I sad se inati sindikatima”, ističe šef Kluba zastupnika SDP-a.

  Smatra da bi Plenkovićev ego trebalo smanjiti ne za 6 posto, nego za 88 posto koliko je dobio na izjašnjavanju učitelja. “Meni je ovo potpuno neshvatljivo ponašanje premijera“, dodao je.