Bernardić: HDZ uništava turizam u Splitu i u cijeloj Hrvatskoj

Na konferenciji za medije u Splitu, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjera SDP-a Branko Grčić te predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur istaknuli su kako je ova turistička sezona podbacila i kako je očito da Vlada nema strategiju za turizam.

„Nažalost svjedočimo da su turistički pokazatelji za ovu godinu lošiji nego prošle godine, trend je u padu, i pravo je pitanje što Vlada radi da bi nadoknadila nedostatak prihoda koji će sasvim sigurno pogoditi državni proračun. Očito je da strategije nema, a namet, pogotovo za ugostitelje, je još uvijek najviši u Europi i to na razini od 25%,“ istaknuo je Bernardić.

HDZ UNIŠTAVA TURIZAM U SPLITU I U CIJELOJ HRVATSKOJ

Davor Bernardić: "Nažalost svjedočimo da su turistički pokazatelji lošiji nego prošle godine, trend je u padu, i pravo je pitanje što Vlada radi da bi nadoknadila nedostatak prihoda koji će sasvim sigurno pogoditi državni proračun. Očito je da strategije nema, a namet, pogotovo za ugostitelje, je još uvijek najviši u Europi i to na razini od 25%. Mi ćemo i dalje inzistirat da se PDV na ugostiteljstvo mora spustiti na 13%. Kada smo to napravili 2013., imali smo dvostruko veće prihode i dvostruko veće investicije."

Objavljuje SDP Hrvatske u Subota, 10. kolovoza 2019.

Dodao je da mediteranska konkurencija iz dana u dan sve više jača i da je jedini naš zadatak da pomognemo turizmu kroz smanjenje PDV-a.

„Zadnjom poreznom reformom ugostitelji su diskriminirani na one koji prodaju hranu i one koji uslužuju piće, na taj su način su stavljeni u neravnopravan položaj. Mi ćemo i dalje inzistirati da se PDV na ugostiteljstvo mora spustiti na 13%. Kada smo to napravili 2013., tada je efekt koji se osjetio u 2014. i 2015. bio mjerljiv, dakle imali smo dvostruko veće prihode u ugostiteljstvu, dvostruko veće investicije, 60% veću zasposlenost i smanjenu sivu ekonomiju.“ rekao je Bernardić.

Osvrnuo se i na odluku gradonačelnika Splita oko smanjenja broja štekata.

„Ova odluka je prvo brzopleta, a onda i štetna, jer se ugostiteljima otima kruh iz usta. SDP je za red, ali red koji neće ugroziti turističku perspektivu Gradu Splitu.“

Goran Kotur je istaknuo da je u Splitu industrija uništena i da je turizam ostala jedina vitalna grana u gradu.

„Mi smo za uvođenje reda i održivi razvoj turizma. Ono što gradonačelnik radi od početka svog mandata je pokušaj uništenja jedine preostale vitalne grane u Splitu što je turizam. Sve što radi radi sa zakašnjenjem, kao npr. Strategiju razvoja Grada Splita, Odluku o komunalnom redu, koja je već probila zakonski rok, kao i Plan upravljanja starom gradskom jezgrom, koji nije na vidiku. Ne samo što gradonačelnik kasni, nego nakon toga radi loše i bez kriterija. Ne drži se niti konzervatorskih smjernica u koje se sam stalno kune, a druge potrebne dokumente Split niti nema. Mi smo za red i to prema optimalnim kriterijima i ciljevima,“ rekao je Kotur.