Bernardić u Oporbenom zarezu: Plan za Slavoniju, paket antikorupcijskih zakona i povećanje plaća i mirovina imperativ su SDP-a

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je gostovao u HRT-ovoj emisiji Oporbeni zarez u kojoj je izjavio kako njegova stranka želi ujediniti cijelu ljevicu oko njihova predsjedničkog kandidata, ističući da su nedavni izbori za Europski parlament pokazali da u Hrvatskoj nema promjena bez SDP-a.

  Bernardić je rekao i kako su u SDP-u prošli tjedan donijeli odluku o pokretanju konzultacija oko izbora predsjedničkog kandidata kojega bi, prema najavama, trebali izabrati do 15. srpnja. O eventualnim predizborima raspravljat će se bude li u SDP-u više kvalitetnih kandidata, a SDP je Statutom omogućio glasanje simpatizerima, jer je uvijek bio “predvodnik demokratskih procesa”.

  ”Prvi smo uveli glasanje po principu 1 član-1 glas, omogućili smo simpatizerima glasanje, a cilj nam je u idućem mandatu imati jednak broj muškaraca i žena u Saboru.”

  U izbornoj noći vidio sam potencijal stranaka koje se mogu okupiti oko SDP-a

  “Dva su ključna kriterija za izbor predsjedničkog kandidata – spremnost za borbu i šanse za pobjedu”, poručio je Bernardić i dodao kako je u izbornoj noći vidio veliku snagu i potencijal u strankama koje se mogu okupiti oko SDP-a, najavivši da će razgovarati sa svima u želji da se cijela ljevica ujedini oko SDP-ova predsjedničkog kandidata.

  ravnopravna

  12.05.2019., Zagreb – Konvencija SDP-a u Hypo centru.
  Photo: Borna Filic/PIXSELL

  “Svjesni smo da rezultat koji smo napravili nije sam po sebi dovoljan za promjene u Hrvatskoj, ali daje nam vjeru i vraća nadu da su promjene u Hrvatskoj moguće“, istaknuo je. Ustvrdio je kako je rezultat europskih izbora na kojima je SDP osvojio četiri mandata, jedan više od zacrtanoga, vratilo vjeru i optimizam u stranku i socijaldemokraciju u Hrvatskoj.

  “Imali smo šest mjeseci bez sukoba, kvalitetnu kampanju u kojoj smo naglasak stavljali na prave teme – na životni standard građana, povećanje plaća i mirovina i rezultat nije izostao. To je pokazalo da su jedinstvo i suradnja put uspjeha SDP-a, ali i Hrvatske. Osim toga, vratila se vjera u promjene u Hrvatskoj”, naglasio je Bernardić.

  Na SDP-ovoj izbornoj listi, podsjetio je, bili su i kandidati poput Biljane Borzan i Tonina Picule koji su se u Europskom parlamentu borili za ravnopravnost, koji su svojim radom, iskustvom i predanošću idealima pokazali da su tu zbog građana.

  Vjerujem da su turbulencije u SDP-u završene

  “Vjerujem da su turbulencije u SDP-u završene. Ispred nas je puno posla, već sutra krećemo s predstavljanjem zakona za povećanje plaća prema kojem povećanjem osobnog odbitka s 3800 na 5000 kuna plaće trenutačno narastu 330 do 500 kuna, o čemu ćemo već sljedeći tjedan raspravljati u Saboru. Uz to, inzistirat ćemo i na povećanju minimalne plaće na 4000 kuna“, istaknuo je čelnik SDP-a.

  Što se tiče ukidanja dvogodišnjih suspenzija četvorici članova SDP-ova Predsjedništva, Bernardić je rekao kako želi biti predsjednik koji okuplja, ali i da komunikacija treba biti dvosmjerna. “Ovi izbori su pokazali da je potrebno poštivati Statut stranke, a o suspenzijama će odlučivati Glavni odbor. Za ublažavanje kazni potrebna je volja četvorice suspendiranih i svjesnost da je u procesu napravljena pogreška”, kazao je i dodao da je optimist u pogledu postojanja te volje.

  Bernardić je izvijestio da će SDP-ovog europarlamentarca Predraga Freda Matića u Saboru zamijeniti prvi sljedeći na listi, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Novu Gradišku označio je kao jedan od rijetkih gradova u Slavoniji u kojemu se otvaraju radna mjesta, u kojemu se počeo vraćati optimizam i ponos, a ljudi počeli vjerovati u uspjeh.

  Najavio je da će SDP predstaviti svoj desetogodišnji plan za razvoj Slavonije kojim se, u tom kraju poznatom po plodnoj zemlji i srdačnim ljudima, a koji propada, želi vratiti nada i optimizam, te Slavoniju učiniti atraktivnim mjestom za život.

  Najavio je i SDP-ov paket antikorupcijskih zakona u kojima bi se definiralo utvrđivanje porijekla imovine, kontrola postupaka javne nabave, jača kontrola imovinskih kartica državnih dužnosnika, neovisnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te transparentnost političkih kampanja.

  Izvor: HINA\SDP