Bernardić: Zagreb i država moraju pomoći svima kojima su stradali domovi

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio da Zagreb i država moraju izdvojiti proračunska sredstva kako bi se pomoglo svima koji su u nedjeljnom potresu ostali bez domova.

  “I Grad Zagreb i država iz svojih proračuna moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglo svima koji su potresu ostali bez domova ili su im oštećeni“, kazao je Bernardić gostujući na N1 televiziji. Smatra da bi se ta financijska intervencija trebala i zakonski regulirati, a kao ilustraciju kako bi obnova trebala funkcionirati naveo je mjere SDP-ove Vlade nakon velike poplave u Gunji 2014. godine.

  Bernardić je pohvalio visoku profesionalnost medicinskog osoblja, a građane pozvao da se striktno pridržavaju mjera nadležnih institucija. Komentirajući dvije istodobne krizne situacije, epidemiju koronavirusa i potres, Bernardić je ocijenio da su naše bolnice statički u lošem stanju zbog čega je, smatra, potreban, akcijski plan da se te bolnice što prije izmjeste. Kao pozitivan primjer naveo je da je SDP-ova Vlada obnovila KBC Rebro i napravila bolnicu reprezentativnom u svjetskim okvirima.

  “Sva proračunska sredstva moramo usmjeriti u zdravstveni sustav, a na vlasti je sada iznimna odgovornost da zaštiti bolnički sustav“, istaknuo je čelnik SDP-a, pozvavši na hitnu suspenziju javnih nabava. Smatra i da nam je ova kriza veliko upozorenje da se treba ulagati u obrazovanje, znanost, zdravstvo.

  Osvrćući se na potencijalne ekonomske posljedice epidemije koronavirusa, Bernardić je kazao da je u ovom trenutku oko 40 tisuća građana ostalo bez posla te pozvao da se ukinu svi paušalni doprinosi kako bi ljudi preživjeli.

  Podsjetio je i na SDP-ove mjere, među kojima je posebni istaknuo plaćeni dopust za zaposlene kako bi mogli ostati kod kuće s djecom, ali paziti i na vlastite roditelje. Usto, naglasio je da bi državni dužnosnici i svi čelnici javnih poduzeća trebali tri mjeseca primati minimalnu plaću kako bi tako pokazali zajedništvo i solidarnost s građanima. Odbacio je kritike da je riječ o populističkom prijedlogu, rekavši da moraju dijeliti trenutak s građanima te da je potrebno spriječiti profiterstvo.

  “Protiv profiterstva se moramo boriti svim sredstvima i ono mora biti najstrože kažnjeno“, poručio je, apeliravši na poduzetnike da ne pokušavaju profitirati u ovom trenutku. Usprotivio se da se plaće diraju medicinskom osoblju i ostalima na ‘prvoj crti obrane’ poput vatrogasaca ili policije nego smatra da ih, štoviše, treba stimulirati.

  Pojasnio je i SDP-ov prijedlog da se u ovoj krizi isplaćuje 75 posto neto plaće, rekavši da se to odnosi na iznos do pet tisuća kuna, koji bi se povukli direktno iz europskih fondova. “Trebamo iskoristiti trenutak predsjedanja Europskom unijom. Hrvatska je jedina zemlja koja nije dala potpore svojim poduzetnicima“, rekao je, uz upozorenje da će turizam pretrpjeti velike gubitke zbog čega je rigorozne mjere trebalo uvesti odmah.

  “Mi smo pružili ruku Vladi, prihvatili sve zakone, ali ćemo i dalje inzistirati na mjerama koje Vlada nije prihvatila. Vladine mjere su dobrodošle, ali nisu dovoljne, smatramo da su trebali biti brži“, ocijenio je Bernardić koji ističe da gospodarski rast ne možemo bazirati na turizmu.

  Moramo dignuti proizvodnju, poljoprivredu i izvoz i transformirati gospodarstvo iz uvoznog, rentijerskog, baziranom na turizmu na izvozno, temeljeno na novim, digitalnim tehnologijama, a preduvjet za to je iskorjenjivanje korupcije i reforma pravosuđa, mišljenja je Bernardić.