Dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

    Na Dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu izaslanstvo SDP-a, predvođeno saborskim zastupnikom Frankom Vidovićem, te članovinma Savjeta za ratne veterane SDP-a Željkom Gavranom, zamjenikom predsjednika, Davorom Stankovićem, tajnikom savjeta i Josipom Kikićem, predsjednikom Savjeta za ratne veterane SDP Brodsko-posavske županije, položilo je vijenac i zapalilo svijeću pred spomenikom svim stradalim pripadnicima romske nacionalnosti u Drugom svjetskom na Romskom groblju u Uštici.

    Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se 2. kolovoza kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitz na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

    Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

    Tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačka, donijeto je zakonodavstvo unutar kojega su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

    Tijekom srpnja 1942. godine, svi Romi s područja NDH deportirani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracijskog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.