Delegacija SDP-a na 81. obljetnici Dana antifašističke borbe u Brezovici

  U Spomen-parku Brezovica nedaleko od Siska održana je svečana proslava Dana antifašističke borbe, u spomen na prije 81 godinu osnovan prvi partizanski odred na području Hrvatske i u okupiranoj Europi.

  Delegaciju SDP-a predvodio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, a delegaciju su činili članica Predsjedništva SDP-a i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović.

   

  Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

  U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je komentirajući što su premijer i predsjednik Hrvatskog sabora u Brezovicu poslali svoje izaslanike rekao da u Hrvatskoj očito postoje praznici i “praznici”.

  “Kao što se dijelimo oko mnogih drugih stvari, tako se dijelimo i oko ovoga, no za mene i ljude ovdje, kao i za veliku većinu građanki i građana dvojbi nema – danas slavimo pobjedu i činjenicu da smo u pravom trenutku bili na pravoj stani povijesti”, rekao je.

  “Poslali smo poruku kojom ću parafrazirati jednog hrvatskog državnika “Sve za slobodu – slobodu ni za što” i zato danas samo još jedno: “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, kazao je.

  “Idemo se boriti da onaj fašizam nikada, ali nikada više ne digne glavu nigdje u svijetu – ni na poljima Ukrajine ni u Hrvatskoj ni bilo gdje drugdje gdje prijete podjele ako si druge vjere i nacije i netko te smatra manjim i da te može tlačiti.”