Fabijanić: Nije li pamflet proglašenje pobjede nad pandemijom?

  SDP-ov zastupnik Erik Fabijanić upitao je u utorak nije li pamflet proglašenje pobjede nad pandemijom koronavirusa uoči izbora odgovarajući tako na ocjenu vladajućih da je prijedlog za iskazivanjem nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu oporbeni pamflet.

  Fabijanić je ustvrdio kako u hrvatskom zdravstvu vlada surovi kapitalizam, na neke pretrage se čeka i godinu dana, ali se privatno mogu obaviti puno brže pa to ljudi i čine u brizi za zdravlje. Također je upozorio na cijene lijekova u Hrvatskoj koje su, rekao je, više od zemalja u okruženju. Ustvrdio je kako su prethodni ministri zdravstva uništili domove zdravlja te upozorio na problem odljeva liječnika i duge liste čekanja.

  Peđa Grbin u ime predlagatelja upozorio je na problem eskalacije dospjelih dugova u zdravstvu i nedostatak lijekova te korupciju, klijentelizam i kadroviranje iz vrha vladajuće stranke.

  “Svojim djelovanjem učinili ste Hrvatsku nemoralnom zemljom”, poručio je vladajućima.

  Ustvrdio je kako je odluka o nabavi borbenih zrakoplova legitimna i pokazuje da je to Vladin prioritet. No, dodao je, kada bih bio zločest, rekao bih – ako ima novca za to, trebalo bi biti i za zdravstvo. No, dodao je, ako ministar to ne može osigurati, treba dati ostavku.

  Andreja Marić ustvrdila je kako su liječnici primarne zdravstvene zaštite pod velikim opterećenjem, ogromnim količinama administrativnog posla, a rade i poslove epidemiologa.

  Situacija je lošija nego prije pet godina, odljev liječnika je sve veći, a oni koji rade sve su stariji. Potrebna je racionalizacija zdravstvenog sustava, jer je postojeći neodrživ, istaknula je.

  Upozorila je kako se uvode poskupljenja ‘na mala vrata’ podsjetivši kako se od 5. lipnja dijabetičarima smanjuje broj raspoloživih trakica za testiranje i da je to učinjeno bez konzultacije sa strukom. Ustvrdila je kako su tražili diferencijaciju epidemioloških mjera radi pandemije koronavirusa po pojedinim sredinama, a ne uvođenje policijskog sata.

  Njezina stranačka kolegica Marina Opačak Bilić rekla je kako je sanacija zdravstvenog sustava u visini 10 milijardi kuna, najveća do sada, radi vraćanja duga veledrogerijama, ali to će, dodala je, biti samo odgađanje rješenja, jer je potrebna reforma sustava i optimiziranje potrošnje.

  Hrvatski građani ne zaslužuju biti taoci neodgovorne politike, poručila je.